Ministrul ucrainean de externe Andrii Sîbiha a declarat luni că a discutat cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan despre siguranţa navigaţiei pentru transportul maritim în Marea Neagră, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sîbiha a făcut, luni, o vizită în Turcia, în timpul căreia a cerut sprijin pentru a opri intensificarea loviturilor ruseşti asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Marea Neagră. El a declarat că astfel de lovituri au avariat în ultimele săptămâni patru nave civile.

„Am transmis interesul Ucrainei pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Ucraina şi Turcia, în special în domeniul apărării”, a scris Sîbiha pe platforma socială X.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Am subliniat, de asemenea, importanţa asigurării libertăţii de navigaţie în Marea Neagră. Am discutat, de asemenea, despre căile către o pace cuprinzătoare, justă şi durabilă”, a informat şeful diplomaţiei ucrainene.

Turcia s-a oferit să acţioneze ca intermediar pentru a pune capăt războiului de peste 2 ani şi jumătate declanşat de invazia rusă în Ucraina şi s-a străduit să menţină relaţii bune atât cu Moscova, cât şi cu Kievul.

„Vedem beneficiul de a discuta din nou despre iniţiative care ar putea servi păcii, cum ar fi iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră”, a declarat ministrul turc de externe, Hakan Fidan, referindu-se la acordul negociat cu ajutorul Turciei în 2022 pentru a permite exporturile ucrainene pe Marea Neagră. „Am discutat acest lucru şi cu omologul meu, apreciem poziţia pozitivă a Ucrainei în această privinţă”, a adăugat el.

Iniţiativa privind cerealele din Marea Neagră a rămas în vigoare timp de un an, până când Rusia s-a retras din acord, în iulie 2023, afirmând că dispoziţiile acordului nu erau îndeplinite.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.