Fostul prim-ministru indian Manmohan Singh a murit la vârsta de 92 de ani. Singh a fost unul dintre premierii cu cel mai lung mandat din India şi a fost considerat arhitectul unor reforme economice liberale, ca premier între 2004 şi 2014 şi anterior, ca ministru de Finanţe, scrie BBC.
El fusese internat într-un spital din capitala Delhi, după ce starea sa de sănătate s-a înrăutăţit, a relatat presa.
Printre cei care i-au adus un omagiu lui Singh se află premierul Narendra Modi, care a scris pe reţelele sociale că ”India deplânge pierderea unuia dintre cei mai distinşi lideri ai săi”.
Modi a afirmat că ”înţelepciunea şi umilitatea lui Singh erau tot timpul vizibile” în timpul interacţiunilor dintre ei şi că el a făcut ”eforturi extinse pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor” în timpul mandatului său de premier.
Singh a fost primul lider indian de la Jawaharlal Nehru încoace care să fie reales după un mandat complet şi primul Sikh care a deţinut prima poziţie în ţară. El a prezentat scuze publice în Parlament pentru revoltele din 1984, în care circa 3.000 de Sikh au fost ucişi.
Însă al doilea mandat al său a fost marcat de o serie de acuzaţii de corupţie care i-au urmărit administraţia. Mulţi afirmă că scandalurile au fost responsabile parţial de înfrângerea zdrobitoare a partidului său, în alegerile generale din 2014.
Singh s-a născut în 26 septembrie 1932, într-un sat părăsit din provincia Punjab din India nedivizată, care nu avea nici apă, nici electricitate.
După ce a urmat cursurile Universităţii Panjab el a obţinut un masterat la Universitatea Cambridge şi apoi un doctorat în filosofie la Oxford.
În timp ce studia la Cambridge, Singh se confrunta cu lipsa fondurilor, a scris fiica sa, Daman Singh, într-o carte despre părinţii săi.
Constructorul de consens
Singh a devenit cunoscut în lumea politică din India ca ministru de Finanţe, în 1991, preluând mandatul când ţara intra în faliment.
Numirea sa surprinzătoare a venit după ce a fost consilier economic la guvern şi guvernatorul băncii centrale din India.
In primul său discurs ca ministru de Finanţe, el a citat pe Victor Hugo, afirmând că ”nicio putere din lume nu poate opri o idee căreia i-a sosit timpul”.
El a lansat o reformă economică ambiţioasă şi fără precedent: a redus taxele, a devalorizat rupia, a privatizat companii de stat şi a încurajat investiţiile străine.
Economia şi-a revenit, industria a prins avânt, inflaţi era sub control şi ratele de creşte au rămas constant ridicate în anii 1990.
”Premier din greşeală”
Manmohan Singh era conştient de lipsa sa de bază politică. ”E frumos să fii un om de stat, dar ca să fii un om de stat într-o democraţie trebuie întâi să câştigi alegerile”, a afirmat el.
Când a încercat să câştige alegerile pentru camera inferioară a Indiei, în 1999, a fost înfrânt. El a primit un loc în camera superioară, ales de partidul său.
În 2004, Singh a fost numit premier după ce preşedintele partidului Sonia Gandhi a refuzat fumcţia – în aparenţă pentru a proteja partidul de atacuri privind originea sa italiană. Criticii au susţinut însă că Sonia Gandhi deţinea de fapt puterea când el era premier.
Cea mai mare victorie a primului său mandat de cinci ani a fost scoaterea Indiei din izolarea nucleară, prin semnarea unui acord istoric prin care a obţinut acces la tehnologia nucleară americană.
Însă acordul a avut un preţ – aliaţii comunişti ai guvernului şi-au retras sprijinul şi partidul a trebuit să obţină sprijinul unei alte formaţiuni.
Un constructor de consens, Singh a condus o coaliţie uneori dificilă.
Deşi şi-a câştigat respectul pentru integritatea şi inteligenţa sa, el a avut reputaţia de a fi moale şi indecis. Unii critici au spus că ritmul reformelor a încetinit şi că el nu a reuşit să obţină acelaşi avânt ca atunci când era ministru de Finanţe.
Când Singh a condus partidul Congress la o a doua victorie decisivă în alegeri, în 2009, el a promit că partidul ”se va ridica la înălţimea aşteptărilor”.
Însă al doilea mandat al său a ţinut prima pagină pentru alte motive: mai multe scandaluri în care au fost implicaţi miniştrii săi care ar fi costat ţara miliarde de dolari, un parlament ţinut în loc de opoziţie şi un urial blocaj politic care a dus la un declin economic.
Răspunzând întrebărilor privind un scandal legat de cărbune, care a implicat alocarea ilegală de licenţe în valoare de miliarde de dolari, el şi-a apărat tăcerea pe acest subiect spunând că era ”mai bună decât mii de răspunsuri”.
În 2015 el a fost citat să apară în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiilor de conspiraţie şi corupţie. Supărat, Singh le-a spus reporterilor că este ”deschis la ancheta legală” şi că ”adevărul va învinge”.
După mandatele de premier, Singh a rămas implicat în problemele curente ca lider al principalului partid de opoziţie, în pofida vârstei sale înaintate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.