Macronista Yaël Braun-Pivet, de la Renaissance, a fost realeasă joi preşedintă a Adunării Naţionale franceze, după un vot strâns, în trei tururi, cu 220 de voturi, şi i-a înfrânt pe André Chassaigne de la Noul Front Popular (NFP, stânga), care a obţinut 207 voturi şi Sébastien Chenu de la Partidul Rassemblement national (RN, extremă dreapta),, care a obţinut 141 de voturi, relatează RFI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

În urma acestor alegeri pline de suspans, aleasa din Yvelines, la vest de Paris, în vârstă de 53 de ani, revine tribună, după dizolvarea Adunării, cu susţinerea dreptei, care a încheiat un acord cu macroniştii.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Cei 577 de noi deputaţi şi-au ales preşedinta dintre şase candidaţi declaraţi, într-un hemiciclu profund fragmentat în trei blocuri - NFP, tabăra prezidenţială şi RN, într-un scrutin crucial care ar urma să dea culoarea politică a viitorului Guvern.

”Trebuie să aducem soluţii noi, prin metode noi”, a declarat emoţionată Yaël Braun-Pivet după ce a fost realească.

”N-avem de ales, trebuie să ne înţelegem, trebuie să cooperăm, trebuie să fim capabili să ajungem la compromisuri”, a adăugat ea.

În afara celor trei candidaţi au candidat deputaţii Charles de Courson de la Liot (centru), Naïma Moutchou de la Partidul Horizons şi Philippe Juvin de la La Droite républicaine (LDR, foştii Les Républicains, LR).

După un dicurs de inaugurare primit cu răceală de o parte a hemiciclului, decanul RN în Adunare José Gonzalez, în vârstă de 81 de ani, a deschis scrutinul cu buletin secret.

În primul tur, comunistul André Chassaigne, reprezentând alianţa de stânga NFP, s-a clasat pe primul loc cu 200 de voturi, devansându-i pe candidatul RN Sébastien Chenu (142 de voturi) şi pe fosta preşedintă Yaël Braun-Pivet (124 de voturi),

Toţi trei au rămas în cursă, dar şi Charles de Courson de la Liot (18 voturi), în turul doi, care s-a jucat cu majoritatea absolută a voturilor exprimate.

Doi candidaţi - Philippe Juvin (LR, 48 voturi) şi Naïma Moutchou (Horizons, centru-dreapta, 38 voturi) - s-au retras

În turul doi, Yaël Braun-Pivet s-a clasat prima cu 210 voturi, urmată de comunistul André Chassaigne, cu 203 voturi.

Sébastien Chenu (143 voturi) a rămas în turul trei, care s-a decis cu o majoritate relativă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.