Londra a ignorat marţi un ultimatum prin care UE i-a cerut să revină asupra legii controversate privind Brexitul, ceea ce ar urma să nu afecteze, însă, negocierile cu privire la viitoarea relaţie comercială, care au intrat în ultima linie dreaptă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Regatul Unit avea termen o lună de zile să răspundă unei scrisori de avertisment a Bruxellesului - trimisă la 1 octombrie -, prin care i se cerea să retragă proiectul de lege cu privire la piaţa internă britanică, care revine în parte asupra Tratatului Retragerii, care-i încadrează retragerea din Uniunea Europeană (UE), consumată la 31 ianuarie.

”Până în prezent, UE nu a primit niciun răspuns”, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Ne gândim la viitoarele etape, şi anume emiterea unui aviz motivat”, ultima etapă înaintea unei eventuale sesizări a justiţiei europene, a precizat el.

Londra şi Bruxellesul au depus mereu eforturi să separe la maximum contenciosul cu privire la acest proiect de lege de negocierile comerciale, care au intrat de câteva zile într-o ”fază critică”, potrivit Comisiei.

Această voinţă de a nu lăsa această controversă să compromită negocierile poate explica prudenţa UE în a merge mai departe în procedura de infringement împotriva Regatului Unit.

Proiectul de lege britanic pune în discuţie anumite angajamente pe care Regatul Unit şi le-a sumat prin Acordul Brexitului, mai ales dispoziţiile menite să evite reimpunerea unei frontiere fizice pe Insula Irlanda, o garanţie considerată esenţială în menţinerea păcii.

Aprobat la sfârşitul lui septembrie de către deputaţii britanici, textul se află în continuare în curs de examinare în Camera Lorzilor, iar un vot urmează să aibă loc în săptămânile viitoare.

Bruxellesul speră ca dispoziţiile problematice să fie suprimate în cursul examinării, în cazul încheierii unui acord comercial, pe care negociatorii speră să-l încheie până la jumătatea lui noiembrie.

Trei subiecte ridică în continuare probleme, şi anume accesul pescarilor europeni în apele britanice garanţiile cerute Londrei în domeniul concurenţei şi modul de soluţionare a litigiilor în viitorul acord.

”Nu ne aflăm încă acolo. Ne aşteaptă multă treabă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei.

”Nu am găsit, încă, o soluţie la pescuit”, unul dintre subiectele sensibiole, a recunoscut el.

Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial UE la 31 ianuarie, continuă să aplice reglementările europene până la sfârşitul anului.

Londra şi Bruxellesul depun eforturi să negocieze un acord comercial care să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru a evita o plecare fără acord (”no deal”), care ar putea provoca un dezastru economic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.