”Progrese bune” s-au înregistrat în negocierile cu privire la viitoarea relaţie pos-Brexit a Uniuniii Europene cu Regatul Unit, însă nu şi în anumite subiecte-cheie, inclusiv pescuitul, în pofida faptului că discuţiile intră într-o ”fază critică”, au anunţat europenii, relatează AFP.
”Avansăm bine, dar, în cele mai importante două subiecte, şi anume egalitatea condiţiilor concurenţei şi pescuitul, ne-am dori să vedem mai mult progres”, a apreciat joi, într-o conferinţă de presă, în urma unui minisummit UE-Canada, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
Regatul Unit, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, continuă să aplice reglementările europene până la finalul perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.
Londra şi Bruxellesul încearcă să încheie un acord comercial care să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru a evita o despărţire fără acord, ceea ce ar putea fi devastator pentru economie.
Negocierile au intrat ”de o săptămână” într-”o fază critică” şi intensivă, a subliniat von der Leyen.
Ele sunt blocate în continuare în trei subiecte - şi anume accesul pescarilor europeni în apele britanice, garanţiile cerute Londrei în domeniul concurenţei şi soluţionarea litigiilor în cadrul viitorului acord.
Acest mecanism de soluţionare a litigiilor, menit să fie folosit dacă una dintre părţi nu îşi respectă angajamentele pe care şi le asumă - mai ales în domeniul concurenţei - este ”crucial”, a insistat preşedinta CE.
”Acesta este domeniul în care este necesar să se lucreze în profunzime în zilele următoare”, a apreciat ea.
De la începutul negocierilor, UE cere ca Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu sediul la Luxemburg, să rămână competentă în cadrul acestui mecanism în interpretarea dreptului european, o solicitare căreia Londra i se opune în numele suveranităţii.
Mai multe surse europene declară că Bruxellesul studiază posibilitatea de a nu menţiona CJUE în viitorul text, pentru a evita astfel orice trimitere la ”dreptul comunitar”, ceea ce ar însemna să nu se acorde niciun rol CJUE.
”Sunt posibile soluţii pentru a atinge rezultatul ca nivelul nostru de exigenţă în reglementare şi jurisprudenţial să fie aplicat”, a declarat miercuri secretarul de stat francez însărcinat cu Afaceri Europene Clément Beaune, audiat în Senat cuprivire la rolul CJUE în viitorul acord.
Europenii îşi dau termn până la mijlocul lui noiembrie în vederea încheierii unui acord privind viitoarea relaţie post-Brexit cu Londra.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...