Zeci de mii de persoane au manifestat joi la Viena pentru a spune „nu” unui cancelar de extremă dreapta, în condiţiile în care liderul Partidului Libertăţii (FPÖ), Herbert Kickl, negociază cu conservatorii formarea unui guvern, relatează AFP.
„Mi-e teamă pentru ţara noastră, mi-e teamă pentru Europa şi chiar pentru întreaga lume, pentru că autocraţi nebuni ajung la putere şi oamenii îi votează fără să-şi dea seama că îşi sapă propriul mormânt”, a declarat Elisabeth Helminger, în vârstă de 59 de ani, într-o piaţă aglomerată din inima capitalei austriece. Aflată în scaun cu rotile, ea a insistat să vină în ciuda dificultăţilor sale de mobilitate.
La începutul săptămânii, calea spre putere a fost brusc liberă pentru Partidul Libertăţii (FPOe), clasat pe primul loc la alegerile legislative de la sfârşitul lunii septembrie, după eşecul discuţiilor iniţiate în octombrie de celelalte formaţiuni politice pentru a-l bloca.
În aceste condiţii, preşedintele ţării, provenind din rândul Verzilor, Alexander Van der Bellen, l-a mandatat pe Herbert Kickl să formeze o majoritate, iar acesta i-a invitat la discuţii pe conservatorii. Negocierile au început oficial joi.
„Nu vrem un cancelar de extremă dreapta şi de aceea suntem astăzi aici”, a declarat pentru AFP Alexander Pollack, purtătorul de cuvânt al ONG-ului antirasism SOS Mitmensch, făcând referire la „o ameninţare la adresa drepturilor omului şi a democraţiei”.
Alte persoane din mulţime - estimate la 50.000 de către organizatori şi la jumătate de către autorităţi - au declarat că se tem de un derapaj „în direcţia Ungariei vecine”, unde premierul Viktor Orban renunţat treptat la bornele de încredere într-un stat de drept.
„Este aproape, între ghilimele, o dictatură. Desigur, Orban este ales la urne, dar datorită spălării creierului, este inamovibil şi asta este ceea ce vrea (Kickl). Este foarte periculos”, spune îngrijorat Peter Mayer, de 51 de ani, care lucrează într-o firmă de arhitectură.
Mitinguri au avut loc şi în alte părţi ale ţării, inclusiv în Salzburg şi Graz.
Fondat în anii 1950 de foşti nazişti, FPOe a fost deja la putere ca partener minoritar, dar nu a deţinut niciodată funcţia de cancelar în istoria contemporană a Austriei, stat membru al UE cu nouă milioane de locuitori.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.