Boţii ruşi au contribuit la lansarea unei „campanii de dezinformare pro-Kremlin” pe social media pentru a sprijini candidatul prezidenţial anti-NATO din Croaţia, a anunţat miercuri un grup de experţi, relatează POLITICO.
Centrul pentru Rezilienţa Informaţiei (CIR), o organizaţie non-profit cu sediul la Londra care expune operaţiunile de dezinformare, a publicat un raport care susţine că „reţelele de boţi care promovează poziţii pro-ruse, anti-UE şi anti-NATO” au lucrat pentru a-l susţine pe actualul preşedinte croat Zoran Milanović înainte şi după primul tur al alegerilor prezidenţiale din 29 decembrie.
Ales preşedinte în 2020, Milanović, care provine din Partidul Social Democrat, de stânga, s-a exprimat adesea împotriva NATO şi a Uniunii Europene, în discursuri populiste şi incoerente, care au atras comparaţii cu preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump. De asemenea, el s-a pronunţat împotriva ajutorului militar pentru Ucraina şi a criticat sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.
Obţinând cu puţin sub 50% din voturi în primul tur de scrutin de luna trecută, Milanović nu a reuşit să obţină o victorie categorică încă din primul tur. Turul al doilea va avea loc la 12 ianuarie şi îl va pune faţă în faţă cu Dragan Primorac, din partea Uniunii Democrate Croate, partidul aflat la guvernare.
Potrivit CIR, conturi „cu imagini şi hashtag-uri pro-ruse” au postat în mod regulat conţinut care îl laudă pe Milanović pe reţelele sociale, inclusiv pe X şi Facebook, în „două valuri”: după ce acesta şi-a exprimat opoziţia faţă de trimiterea trupelor croate în Ucraina şi după primul tur al alegerilor.
„S-a constatat că un cont de Facebook aparent neautentic, identificat de cercetători, posta de peste 100 de ori pe zi şi distribuia în principal imagini care îl atacau pe Primorac sau îl susţineau pe Milanovic”, susţine raportul CIR.
Raportul vine la scurt timp după victoria şocantă din România a candidatului ultranaţionalist pro-rus Călin Georgescu, practic un necunoscut, în primul tur al alegerilor prezidenţiale, de la sfârşitul lunii noiembrie. Curtea Constituţională României a anulat ulterior alegerile, după ce s-a dezvăluit în documente declasificate ale serviciilor secrete române că Georgescu a beneficiat de o campanie de promovare în stil rusesc pe TikTok, notează POLITICO.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.