Liderul nord-coreean Kim Jong Un consideră că preşedinele american Donald Trump şi cu el au o relaţie ”deosebită”, a declarat joi un oficial de rang înalt nord-coreean citat de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, relatează AFP.
Consilierul la Ministerul nord-coreean de Externe Kim Kye Gwan a declarat KCNA că s-a întâlnit cu liderul nord-coreean ”în urmă cu câteva zile” şi că acesta i-a ”spus că relaţia dintre preşedintele Trump şi el este deosebită”.
În urmă cu câteva zile, Donald Trump a declarat, referindu-se la Kim Jong Un, ”el îmi place mult. Ne înţelegem bine. Eu îl respect. El mă respectă”.
Kim speră în continuare să ajungă la un acord cu privire la programul nuclear nord-coreean discutând în mod direct cu Donald Trump, estimează unii analişti.
Potrivit acestor analişti, Phenianul încearcă să profite de relaţia dintre cei doi pentru a obţine concesii din partea Statelor Unite.
Dictatorul nord-coreean a lăudat deja ”curajul extraordinar” al lui Trump şi a cerut Washingtonului, în mai multe rânduri, să propună o ”nouă metodă” de negociere până la sfârşitul anului.
Phenianul este conştient de faptul că oficialii americani se vor opune unei ridicări a sancţiunilor înaintea unei ”denuclearizări” şi doreşte astfel ”să negocieze în mod direct cu Trump”, a declarat pentru AFP Koh Yu-hwan, un profesor de studii nord-coreene la Universitatea Dongguk din Seul.
”Nordul transmite un mesaj prin care spune că, dacă Trump nu dă un telefon, negocierile vor eşua şi că se află acum la o răscruce de drumuri”, analizează profesorul.
Consilierul de la Ministerul de Externe a declarat pentru KCNA că oficialii politici americani sunt ostili Phenianului deoarece sunt ”preocupaţi de mentalitatea şi prejudecăţile ideologice (care datează) din Războiul Rece”.
”Sper sincer ca o forţă motrice care să permită depăşirea tuturor obstacolelor (...) să fie găsită pe baza relaţiei strânse” dintre Kim şi Trump, a adăugat el.
Negocierile între Statele Unite şi Coreea de Nord s-au blocat după eşecul, în februarie, al unui al doilea summit Kim-Trump la Hanoi.
Coreea de Nord a amplificat de atunci tensiunile, printr-o serie de teste de rachete, iar noi discuţii angajate la începutul lui octombrie la Stockholm s-au terminat tot în impas.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...