Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a anunţat marţi în Parlament o creştere a cheltuielilor militare şi a îndemnat Coreea de Nord să răspundă dialogului, ceea ce ar putea înfuria Phenianul, relatează AFP.
Dialogul între cele două ţări se află într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, în februarie, între preşedintele american Donald Trump şi dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.
Phenianul a condamnat exerciţiile militare anuale comune între forţele americane şi sud-coreene, pe care le consideră o repetiţie generală a unei invazii, şi achiziţionarea de către Seul a unor avioane de vânătoare americane.
Efuziunile din 2018 sunt departe, când Moon a profitat de Jocurile Olimpice (JO) de Iarnă de la Pyeongchang pentru a sparge gheaţa, după care s-a întâlnit în trei rânduri cu Kim.
Coreea de Sud îşi creşte bugetul alocat apărării cu 7%, care urmează să depăşească 50 de miliarde de woni (37,66 miliarde de dolari) anul viitor, a anunţat Moon în Parlament, subliniind că ”o apărare puternică” este esenţială ”autodeterminării”.
”Vom consolida sistemul apărării de bază”, crescând nunărul ”submarinelor de viitoare generaţie şi sateliţilor de supraveghere”, a anunţat el.
Acest anunţ intervine la o lună după ce Coreea de Nord a anunţat că a lansat o rachetă balistică de la bordul unui submarin, în cadrul ”unei noi faze” a programelor sale de înarmare.
Acesta a fost actul de provocare cel mai puternic de după destinderea cu Statele Unite în 2018.
O serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU interzic Phenianului să dezvolte rachete balistice.
La începutul lui octombrie, Phenianul şi Washingtonul au reluat discuţiile în Suedia, însă acestea au condus la un impas. Coreea de Nord a acuzat Statele Unite că a făcut consultările să eşueze, iar acestea din urmă au anunţat, din contră, că discuţiile au fost ”bune”.
Phenianul respinge în prezent orice relansare a discuţiilor intercoreene.
Însă Moon, un susţinător aprig al dialogului cu Phenianul. îşi păstrează speranţa, în pofida multor obstacolei, apreciind că impasul negocierilor sunt ”ultimul ostacol” înaintea unei ”denuclearizări”.
Un ”viitor radios” al Nordului este posibil doar pe baza unei ”economii a păcii” susţinută de proiecte economice intercoreene, a subliniat el, îndemnând ”Nordul să reacţioneze”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...