După patru ani în funcţia supremă la Casa Albă - şi o jumătate de secol în viaţa politică de la Washington - preşedintele Joe Biden şi-a luat miercuri rămas bun. Stând în Biroul Oval, miercuri seara, liderul democrat, rămas cu un singur mandat de preşedinte, s-a folosit de discursul de 19 minute pentru a-şi încadra preşedinţia de patru ani în termenii săi şi pentru a face apel la un brand politic pe care îl vede dispărând rapid, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru ultima dată cu toate posturile de televiziune interesate de el, Biden şi-a prezentat moştenirea politică: una de reconstrucţie şi transformare. Dar, spre deosebire de unele dintre discursurile sale recente, el nu s-a folosit de acest moment pentru a enumera o listă cu realizările sale. În schimb, Biden a folosit cea mai mare parte a timpului său pentru a lansa un ultim avertisment cu privire la calea pe care vede că o urmează naţiunea, o cale care, a avertizat el, ar putea eroda instituţiile pe care le-a venerat mai bine de 50 de ani, notează CNN.

APARIŢIA OLIGARHIEI

Biden a avertizat cu privire la o „oligarhie” în curs de dezvoltare în America, subliniind importanţa de a le impune super-bogaţilor aceleaşi aşteptări ca şi cetăţenilor din clasa muncitoare şi de mijloc.

„Vreau să avertizez ţara cu privire la unele lucruri care mă îngrijorează foarte mult. Şi aceasta este o îngrijorare periculoasă. Este vorba despre concentrarea periculoasă a puterii în mâinile a foarte puţini oameni foarte bogaţi”, a declarat Biden. El a adăugat: „Astăzi, în America se conturează o oligarhie a bogăţiei, puterii şi influenţei extreme, care ameninţă literalmente întreaga noastră democraţie, drepturile şi libertăţile noastre fundamentale, precum şi o şansă corectă pentru toată lumea de a reuşi”.

El nu a numit subiecţii avertismentului său, dar ţintele sale păreau clare: Donald Trump şi Elon Musk, cel mai bogat om din lume, care este pe cale să aibă acces direct către Casa Albă.

Preşedintele a amintit de concentrarea puterii, în urmă cu peste un secol, în mâinile „baronilor tâlhari”, care a fost spartă prin practici antitrust, o problemă pe care Biden a transformat-o într-o prioritate în timpul administraţiei sale după mai bine de un secol. „Ei nu i-au pedepsit pe cei bogaţi. I-au făcut doar să joace după regulile pe care trebuiau să le joace toţi ceilalţi. Muncitorii doreau drepturi pentru a-şi câştiga partea lor echitabilă”, a spus Biden. „Acestea au fost incluse în acord şi ne-au ajutat să construim cea mai mare clasă de mijloc şi cel mai prosper secol pe care l-a văzut vreodată vreo naţiune din lume. Trebuie să facem asta din nou”, a pledat Biden.

Luate împreună, avertismentele au însemnat o provocare pentru viitorul preşedinte şi echipa sa de a se ridica la înălţimea promisiunilor populiste din campania electorală - promisiuni pe care Biden şi mulţi democraţi le consideră deşarte.

SOCIAL MEDIA ŞI COMPANIILE DE TEHNOLOGIE

Biden a făcut referire la social media atunci când a reflectat asupra lucrurilor care îl preocupă pe măsură ce preşedinţia sa se apropie de sfârşit. „Sunt la fel de îngrijorat de potenţiala creştere a unui complex industrial tehnologic care ar putea prezenta pericole reale şi pentru ţara noastră”, a spus el. „Americanii sunt îngropaţi sub o avalanşă de informaţii trunchiate şi dezinformare, care permit abuzul de putere. Presa liberă se prăbuşeşte, editorii dispar”, a adăugat el.

„Social media renunţă la verificarea faptelor. Adevărul este înăbuşit de minciuni spuse pentru putere şi pentru profit. Trebuie să tragem la răspundere platformele sociale pentru a ne proteja copiii, familiile şi însăşi democraţia de abuzul de putere”, a îndemnat Biden.

MOŞTENIREA

Biden crede că va fi nevoie de timp pentru ca realizările sale să fie resimţite. El s-a declarat extrem de mândru de lista de realizări pe care o lasă în urmă şi a spus că nu crede că a primit suficient credit pentru ele.

A trecut în revistă multe dintre acestea, deşi a ales să nu le prezinte în detaliu în timpul ultimei sale apariţii în faţa poporului american. În schimb, a îndemnat la răbdare pe măsură ce dosarul său va fi evaluat, sugerând că istoria l-ar putea vedea diferit faţă de sondaje.

„Va fi nevoie de timp pentru a simţi întregul impact a ceea ce am făcut împreună. Dar seminţele au fost plantate şi vor creşte şi vor înflori în deceniile următoare”, a afirmat cel de-al 46-lea preşedinte al SUA în timpul discursului său de adio.

A enumerat câteva dintre realizări, printre care scăderea preţurilor medicamentelor eliberate pe bază de reţetă pentru persoanele în vârstă, adoptarea unor legi privind siguranţa armelor de foc şi sprijinirea veteranilor în obţinerea asistenţei medicale.

Biden a prezentat, de asemenea, realizările de politică externă şi a subliniat modul în care a „consolidat NATO”.

„Ucraina este încă liberă şi am depăşit competiţia noastră cu China şi multe altele”, a susţinut Biden.

INTELIGENŢA ARTIFICIALĂ

Preşedintele în exerciţiu a avertizat şi cu privire la „posibilităţile şi riscurile profunde” care vin odată cu inteligenţa artificială.

„Inteligenţa artificială este cea mai consecventă tehnologie a timpului nostru, poate a tuturor timpurilor. Nimic nu oferă posibilităţi şi riscuri mai profunde pentru economia şi securitatea noastră, pentru societatea noastră, pentru umanitate. Inteligenţa artificială are chiar potenţialul de a ne ajuta să răspundem apelului meu de a pune capăt cancerului aşa cum îl ştim. Dar, dacă nu există garanţii, inteligenţa artificială ar putea genera noi ameninţări la adresa drepturilor noastre, a modului nostru de viaţă, a vieţii noastre private, a modului în care lucrăm şi în care ne protejăm naţiunea”, a arătat Biden.

Preşedintele a îndemnat să existe mecanisme care să se asigure că IA funcţionează în scopuri bune şi a cerut ca America să conducă dezvoltarea acesteia. „În era inteligenţei artificiale, este mai important ca niciodată ca poporul să fie cel care guvernează. Şi ca ţară a libertăţii, America - nu China - trebuie să conducă lumea în dezvoltarea IA”, a adăugat el.

STATUIA LIBERTĂŢII

Biden şi-a început discursul spunând că s-a gândit mult la cine este poporul american, făcând referire la simbolul Statuii Libertăţii. Ţara, a spus el, a fost „testată în mod constant”, dar „prin vremuri bune şi vremuri grele, am rezistat la toate”.

Folosind ca metaforă structura internă a Statuii Libertăţii, Biden a spus că „întotdeauna vin furtuni” care vor îndoi - dar nu vor rupe - fundaţiile naţiunii.

„M-am gândit mult la cine suntem şi poate chiar mai important, la cine ar trebui să fim”, a spus Biden. El a continuat să descrie construcţia Statuii Libertăţii din New York, un cadou din partea Franţei, spunând că „la fel ca ideea de America, a fost construită nu de o singură persoană, ci de mulţi oameni, din toate mediile şi din întreaga lume”.

„Ca şi America, Statuia Libertăţii nu stă pe loc. Piciorul ei păşeşte literalmente înainte deasupra unui lanţ rupt al sclaviei umane. Ea este în marş şi se mişcă la propriu. A fost construită pentru a se legăna înainte şi înapoi, pentru a rezista furiei vremii furtunoase, pentru a trece testul timpului. Pentru că furtunile vin mereu. Se clatină câţiva centimetri, dar nu cade niciodată în curentul de dedesubt. O minune a ingineriei”, a adăugat preşedintele.

A fost o odă adusă lumii politice din care Biden a ieşit în secolul trecut şi pe care o vede înlocuită de viziunea naţionalistă a lui Trump, comentează CNN.

DEMOCRAŢIA

Biden i-a încurajat pe americani să rămână implicaţi în procesul democratic.

„Trebuie să rămânem angajaţi în proces. Ştiu că este frustrant. O şansă corectă este ceea ce caracterizează America. America”, a subliniat Biden. „Toată lumea are dreptul la o şansă corectă, nu la o garanţie, ci doar la o şansă corectă, la un teren de joc echitabil”,  arătat el.

Preşedintele a mai spus că „vremea” şi „concentrarea puterii” provoacă diviziune şi i-ar putea face pe oameni să simtă că este obositor să participe la democraţie. Dar el i-a îndemnat pe americani să nu cedeze acestui sentiment. „Nu putem pierde niciodată acest adevăr esenţial” al unei şanse corecte, a punctat el.

În timpul discursului său, Biden a salutat instituţiile democratice care stau la baza Statelor Unite ale Americii. Tema democraţiei vs. autocraţiei a fost curentul de bază al preşedinţiei lui Biden şi al mesajului său mai larg către americani. Într-o perioadă de nemulţumire generalizată faţă de instituţiile guvernamentale, Biden a declarat că sistemul instituit de părinţii fondatori ai naţiunii rămâne cel mai bun sistem de guvernare.

„După 50 de ani în centrul tuturor acestor probleme, ştiu că a crede în ideea Americii înseamnă a respecta instituţiile care guvernează o societate liberă - preşedinţia, Congresul, tribunalele, o presă liberă şi independentă”, a subliniat el. „Sistemul nostru de separare a puterilor, de echilibru şi verificare, poate că nu este perfect, dar a menţinut democraţia noastră timp de aproape 250 de ani, mai mult decât orice altă naţiune din istorie care a încercat vreodată un experiment atât de îndrăzneţ”, a adăugat el.

CÂÎINELE DE PAZĂ

Biden şi-a încheiat discursul de adio de miercuri pe o notă optimistă, spunându-le americanilor că încă mai crede „în ideea pentru care această naţiune se ridică”.

„Pentru voi, poporul american, după 50 de ani de serviciu public, vă dau cuvântul meu: încă mai cred în ideea pentru care se ridică această naţiune. O naţiune în care puterea instituţiilor noastre şi caracterul oamenilor noştri contează şi trebuie să dăinuie”, a pledat el.

După ce a avertizat cu privire la o „oligarhie” în creştere şi l-a atacat voalat pe succesorul său pe parcursul discursului său, Biden şi-a încheiat discursul implorându-i pe americani să ducă mai departe viziunea sa plină de speranţă asupra ţării.

„Acum este rândul vostru să staţi de pază. Fie ca voi toţi să fiţi păstrătorii flăcării. Fie ca voi să păstraţi credinţa. Eu iubesc America. Şi voi o iubiţi. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toţi. Şi Dumnezeu să ne protejeze trupele. Vă mulţumesc pentru această mare onoare”, a închiat Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.