Iranul anunţă vineri punerea în funcţiune a unor ”noi centrifuge avansate”, ca represalii faţă de adoptarea unei rezoluţii critice, la Viena, de condamnare a activităţilor nucleare ale Teheranului, arătat cu degetul din cauza lipsei sale de cooperare, relatează AFP.
Rezoluţia - elaborată de către Regatul Unit, Franţa şi Germania împreună cu Statele Unite - a fost adoptată joi de 19 dintre cele 35 de state membre ale Consiliului Guvernatorilor Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), potrivit unor surse diplomatice contactate de AFP.
Rusia, China şi Burkina Faso au votat împotrivă, iar alte 12 ţări s-au abţinut. Venezuela nu a putut să participe la vot.
După vot, reprezentantul Iranului a denunţat la AFP un gest ”motivat politic”.
În consecinţă, ”directorul Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OEIA) a dat ordin să (...) se pună în funcţiune o serie de noi centrifuge avansate de diverse tipuri”, anunţă vineri într-un comunicat comun OEIA şi Ministerul iranian de Externe.
”Cooperarea tehnică şi în domeniul garanţiilor va continua cu AIEA, la fel ca în trecut”, confrom angajamentelor pe care Iranul şi le-a asumat, anunţă autorităţile iraniene.
Centrifugele sunt nişte maşini care îmbogăţesc uraniu, transformat în gaz, pe care-l învârt la viteze foarte mari, ceea ce permite creşterea proporţiei de material fisionabil izotop (U-235) în vederea unor diverse utilizări.
Aceste noi puneri în funcţţiune ale Iranului permit ”creşterea considerabilă a capacităţii îmbogăţirii” uraniului, a anunţat la televiziunea de stat un purtător de cuvânt al OIEA, Behrouz Kamalvandi.
”OBLIGAŢII LEGALE”
Măsurile de represalii ”vor putea fi retrase”, dacă AIEA dă înapoi ”sau dacă se deschid negocieri”, a declarat AFP, la teheran, politologul Hadi Mohammadi.
”Nu Iranul se află la originea acestui ciclu de provocări”, adaugă el.
Textul adoptat joi la Viena - a cărui importană este simplică în acest stadiu - aminteşte Iranului ”obligaţiile legale” pe care le are în virtutea Tratatului Neproliferării Nucleare (TNP), ratificat în 1970.
Diplomaţi occidentali au prezentat joi, la Viena, un ”rechizitoriu” împotriva Teheranului şi au denunţat o escaladare a Republicii islamice. Ambasadoarea americană Laura Holgate a denunţat activităţi nucleare ”profund tulburătoare”.
Teheranul îşio apără un drept nuclear în scopuri civile, în vederea producerii de energie, şi neagă că vrea să se doteze cu o bombă atomică, de care-l suspctează Occidentul.
TNP obligă ţăriole semnatare să-şi declare şi să plaseze marialele nucleare sub controlul AIEA.
În 2015, Iranul a încheiat la Viena un acord cu Franţa, Germania, Regatul Unit, China, Rusia şi Statele Unite în vederea încadrării programului nuclear iranian.
Textul prevedea, în schimb, o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.
”BUNĂVOINŢĂ”
Însăm în 2018, Donald Trump, la acea vreme preşedinte al Statelor Unite, a retras unilateral Statele Unte din acord - la care teheranul se conforma, potrivit AIEA - şi a reimpus şi extins sanţiuni grele impuse economiei iraniene.
Ca represalii, Teheranul şi-a crescut în mod considerabiş rezervele de material îmbogăţit şi a crescut pragul îmbogăţirii la 60%, aproape de cel de 90%, necesar fabricării unei arme atomice, potrivit definiţiei AIEA.
Acordul în dosarul nuclear, de-acum golit de conţinut, pe care negocieri au eşuat să-l reanime - şi care expiră în octombrie 2025 - plafona acest nivel la 3,67%.
Adjunctul ministrului iranian de Externe însărcinat cu probleme juridice, Kazem Gharibabadi, a avertizat joi seara la televiziunea de stat că ţara sa ”se va retrage din TNP” dacă Occidentul decide să restabilească sanţciunile internaţionale impuse Iranului.
Acordul de la Viena din 2015 prevede o astfel de clauză în cazul nerespectării de către Teheran a angajamentelor pe care şi le-a asumat în dosarul nuclear.
Iranul şi-a restrâns puternic, începând din 2021, cooperarea cu jandarmul nuclear al ONU, debranşând camerele de supraveghere şi retragînd acreditatea unor inspectori experimentaţi.
Preşedintele iranian Massoud Pezeshkian, care se află al putere din iulie, un susţinător al dialogului cu Occidentul, a anunţat că vrea să ridice ”îndoilile şi ambiguităţile” cu privire la programul nuclear iranian.
Iranul consideră astfel că a dat dovadă de ”bunăvoinţă” prin invitarea, săptămâna trecută, a directorului AIEA Rafael Grossi în instalaţiile nucleare de la Natanz şi Fordo (centru).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...