Ţările europene şi Statele Unite au depus un proiect de rezoluţie prin care condamnă lipsa cooperării Iranului în dosarul nuclear, înaintea deschiderii miercuri, la Viena, a unei reuniuni a Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iranul ”va reacţiona în consecinţăă” împotriva proiectului de rezoluţie depus la AIEA de către ţări europene şi Statele Unite care condamnă lipsa cooperării Teheranului în dosarul nucleară, ameninţă miercuri diplomaţia iraniană.

Dacă aceste ţări ”ignoră bunăvoinţa (...) Iranului şi pun măsuri neconstructive pe ordinea de zi a Consiliului Guvernatorilor prin intermediul unei rezoluţii, Iranul va reacţiona în consecinţă şi în mod adecvat”, a ameninţat Abbas Araghchi într-o convorbire la telefon cu directorul AIEA Rafael Grossi, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Franţa, Germania, Regatul Unit (E3) şi Statele Unite au depus în mod oficial textul în vederea unei adoptări prin vot - probabil joi -, potrivt unor surse diplomatice intervievate de AFP.

”Această iniţiativă (...) nu va face decât să complice problema”, ameninţă şeful diplomaţiei iraniene Abbas Araghchi într-o convorbire la telefon cu omologul său francez Jean-Noël Barrot, anunţată miercuri de către Teheran, înaintea deschiderii Consiliului Guvernatorilor AIEA la Viena.

Voinţa Occidentului de a spori presiunile asupra Iranului dăunează ”atmosferei pozitive” a schimburilor între Teheran şi AIEA, apreciază ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi.

Directorul agenţiei ONU Rafael Grossi a vizitat vineri două instalaţii nucleare importante în Iran.

Potrivit unui raport confidenţial AIEA, Teheranul, care susţine că vrea să înlăture ”toate ambiguiătţile” care planează asupra programului nuclear iranian controversat, a iniţiat pregătiri în vederea opririi creşterii stocului său de uraniu puternic îmbogăţit.

Această garanţie a bunăvoinţei iraniene a fost primită cu ”scepticism” potrivit unui diplomat de rang înalt de către Washington şi aliaţii săi din cadrul E3, care cer de luni de zile măsuri concrete şi au decis, astfel, să meargă înainte cu acest proiect de rezoluţie.

În proiectul de rezoluţie - pe care AFP scrie că l-a consultat -, se ”reafirmă că este esenţial şi urgent” ca Iranul să furnizeze ”răspunsuri tehnice credibile” cu privire la prezenţa unor urme de uraniu neexplicate în două instalaţii nedeclarate de către Teheran - la Turquzabad şi Varamin.

Washingtonul şi europenii cer totodată în acest proiect de rezoluţie ”un raport complet” AIEA cu privire la acest subiect.

În 2015, Iranul şi mai multe ţăări, între care Statele Unite, au încheiat la Viena un acord în dodarul nuclear.

Acest pact - denumit JCPoA - prevede o relaxare a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului în schimbul garanţiei că Iranul nu caută să se doteze cu arma atomică.

Teheranul neagă aprig că are asemenea ambiţii pe plan militar şi îşi apără un drept de în domeniul nuclear în scopuri civile, în vederea producerii de energie.

În 2018, Donald Trump, la acea vreme preşedinte al Statelor Unite, a retras în mod unilateral Statele Unite din Acordul de la Viena - căruia Teheranul i se confroma, potrivit AIEA - şi a reimpus sancţiuni Iranului.

De atunci, Iranul şi-a crescut - ca represalii - rezervele uraniu îmbogăţit şi a ridicat pragul la o îmbogăţire la nivelul de 60%, apropiat de cel de 90% necesar fabricării unei arme atomice.

JCPoA plafona acest nivel la 3,67%.

Potrivit AIEA, Iranul este singurul stat care nu este dotat cu armament nuclear care îmbogăţeşte uraniu la acest nivel mare şi din care continuă să acumuleze stocuri importante.

”Dacă se adoptă o rezoluţie împotriva noastră, Iranul va lua măsuri reciproce şi vom lua noi măsuri care cu siguranţă nu le vor plăcea, în programul nostru nuclear”, avertiza sâmbătă ministrul iranian de Externe Abbas Araghchi.

Abbas Araghchi a fost în 2015 negociatorul-şef al părţii iraniene la negocierile nucleare cu marile puteri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.