Liderul Hamas Ismail Hanieyh a fost asasinat de un "proiectil cu rază scurtă de acţiune" tras de la reşedinţa sa din Teheran, într-o operaţiune pe care Iranul o atribuie Israelului, au anunţat sâmbătă Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Potrivit anchetelor şi investigaţiilor, această operaţiune teroristă a fost efectuată prin lansarea unui proiectil ŕ rază scurtă de acţiune cu un focos de aproximativ 7 kilograme din afara locuinţei oaspeţilor (provocând) o explozie puternică", au precizat ei într-un comunicat publicat de agenţia oficială Irna.

Israelul a fost "susţinut de Statele Unite" în această operaţiune, au adăugat Gardienii.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ismail Haniyeh, a fost ucis miercuri într-o reşedinţă a veteranilor din nordul Teheranului, după ce a participat la ceremonia de inaugurare a preşedintelui iranian.

Mişcarea islamistă palestiniană, Iranul şi aliaţii săi au atribuit atacul Israelului, care nu a comentat, şi au promis să riposteze.

Liderul Hamas, în vârstă de 61 de ani, a fost ucis de un "proiectil aerian", potrivit presei iraniene.

The New York Times, citând cinci oficiali din Orientul Mijlociu care au vorbit sub acoperirea anonimatului, afirmase joi că acesta fusese ucis de o bombă ascunsă de aproximativ două luni în reşedinţa oŕą el stătea, protejată de Gardienii Revoluţiei, în nordul Teheranului.

Israelul "va primi cu siguranţă răspunsul ŕ această crimă la momentul, locul şi maničre corespunzătoare", au declarat sâmbătă Gardienii.

Moartea lui Ismail Haniyeh a survenit la o zi după ce un atac israelian l-a ucis pe şeful militar al Hezbollah, Fouad Choukr, lângă Beirut.

Aceste două atacuri reaprind temerile privind o extindere a războiului dintre Israel, pe de o parte, şi Iran şi grupările pe care le sprijină în Liban, Siria, Irak şi Yemen, pe de altă parte.

În timp ce Iranul şi aliaţii săi pregătesc un răspuns, cotidianul ultraconservator Kayhan a declarat sâmbătă că ar trebui să atace Tel Aviv şi Haifa şi să vizeze oficiali israelieni.

"Zone precum Tel Aviv şi Haifa şi centre strategice şi mai ales reşedinţa unor oficiali implicaţi în crimele recente se numără printre ţintele" represaliilor, a scris ziarul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.