Guvernul de la Chişinău a decis miercuri aprobarea proiectului de lege privind acordarea cetăţeniei persoanelor străine, dacă acestea fac investiţii în Republica Moldova, relatează Unimedia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cetăţenia Republicii Moldova poate fi acordată la cererea cetăţeanului străin sau apatridului care cunoaşte şi respectă prevederile Constituţiei, are o bună reputaţie economică şi financiară, şi care nu prezintă pericol sau risc pentru ordinea publică şi securitatea statului, adaugă portalul.

Pentru a primi cetăţenie, valoarea minimă a contribuţiei nerambursabile la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro, iar valoarea minimă a investiţiei, în cel puţin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 .000 de euro.

Contribuţia la Fondul de investiţii publice pentru dezvoltare durabilă se virează în monedă naţională, euro, franci elveţieni sau dolari SUA, în contul bancar al Instituţiei publice „Fondul de Dezvoltare Durabilă Moldova”.

Investiţiia în domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova se efectuează în baza unui plan de investiţii pentru o perioadă de cel puţin 60 de luni, aprobat de Comisie.

Luna trecută, organizaţia anticorupţie Transparency International Moldova a atras atenţia că este vorba, practic, despre “vânzarea” cetăţeniei moldovene străinilor.

Măsurile ar putea "legaliza banii murdari", a declarat Veaceslav Negruţă, reprezentant al organizaţiei Transparency International Moldova.

Pe de altă parte, unul dintre autorii legii, deputatul democrat Sergiu Sârbu, a respins criticile, despre care susţine că au scopul să manipuleze opinia publică. El a subliniat că potenţialii donatori vor fi verificaţi minuţios.

Amendamentul din lege în acest sens a fost adoptat pe 26 decembrie, fapt care a trecut neobservat.

Ulterior, Ministerul Justiţiei a identificat, „domeniile de dezvoltare strategică” în care pot investi străinii doritorii să obţină cetăţenia moldoveană.

Analişti citaţi de Washington Post au declarat că legea ar putea permite cetăţenilor Federaţiei Ruse şi altor state sovietice să călătorească liber prin Uniunea Europeană, în condiţiile în care Chişinăul a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană în 2014, iar moldovenii nu au nevoie de vize pentru a călători în Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.