Vaccinul chinez Coronavac a demonstrat o eficienţă de 67% pentru a preveni cazurile simptomatice de Covid-19 şi de 80% pentru prevenirea deceselor, potrivit unui prim studiu publicat vineri de guvernul din Chile, una dintre cele mai avansate ţări din lume în domeniul vaccinării, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sunt cifre care trebuie să liniştească ţara", a declarat ministrul Sănătăţii, Enrique Paris, în timpul unei prezentări a rezultatelor acestui studiu care a implicat 10,5 milioane de persoane vaccinate, parţial vaccinate (o doză) şi nevaccinaţi, realizat între 2 februarie şi 1 aprilie. 

Studiul arată şi o eficacitate de 85% în prevenirea spitalizărilor pentru cazurile grave de Covid-19 şi de 89% pentru a evita ca pacienţii să ajungă la terapie intensivă. 

Chile, care numără 19 milioane de locuitori, este cea mai avansată ţară din America Latină în materie de vaccinare şi una dintre primele din lume. Persoanele cele mai vulnerabile, în funcţie de vârsta lor, sau de expunerea lor la riscul de contaminare, au fost ţinta cu prioritate. 

Vineri, 7,6 milioane de persoane au primit cel puţin o doză şi mai mult de 5 milioane sunt vaccinate, adică mai mult de o treime din populaţia ţintă (15,2 milioane de locuitori). 

Programul de vaccinare a debutat pe 24 decembrie. Ţara din America de Sud foloseşte vaccinul Coronavac al laboratorului chinez Sinovac în mare parte (86,9%), în paralel cu vaccinul germano-american Pfizer/ BioNTech (13,1%).      

Acest studiu este una dintre primele cu privire la vaccinul Coronavac, realizat în timp ce ţara sud-americană cunoaşte o creştere constantă de contaminări de la sfârşitul vacanţei de vară australă la începutul lui martie. 

Potrivit laboratorului Sinovac, testele clinice la scară mare în Brazilia au arătat o rată de eficienţă globală a Coronavac de 50%, de 80% contra formelor mai grave şi de 100% pentru a preveni decesele. Acest vaccin foloseşte tehnica clasică a virusului inactivat. 

Chile se află în prezent în al doilea val epidemic virulent ca şi alte ţări din America de Sud. Aproape 90% din populaţie a fost sub control strict de la sfârşitul lui martie.  

Săptămâna trecută, Chile a înregistrat un record de mai mult de 9.000 de noi contaminări în 24 de ore. În total, a raportat peste 1,1 milioane de cazuri, dintre care peste 24.000 de decese. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.