Evacuarea diplomaţilor, a altor străini şi a afganilor care au lucrat cu ei continuă în condiţii dificile la Kabul, oraş aflat în mâinile talibanilor, informează AFP. De duminică a fost mobilizat un gigantic flux de avioane din lumea întreagă, într-un aeroport luat cu asalt de cei care vor să fugă şi ale cărui porţi sunt controlate strict de talibani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O mare parte din persoanele refugiate la ambasada Franţei de la Kabul sunt la loc sigur, după evacuarea din noaptea de marţi spre miercuri, de către armata franceză a 216 persoane, aşteptate la Paris la sfârşitul zilei. Este vorba despre 184 de afgani "din societatea civilă care au nevoie de protecţie", 25 de francezi, 4 olandezi, un irlandez şi 2 kenieni.   

Un al treilea avion va părăsi Kabulul, miercuri, către Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a anunţat ministrul Armatelor  Florence Parly. El va transporta 138 de persoane: 13 francezi, 124 de afgani şi un pasager a cărui naţionalitate nu a fost precizată. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Marţi, 41 de cetăţeni francezi şi străini au fost deja evacuaţi datorită operaţiunii Apagan, care mobilizează două avioane ale Armatei pe traseul Emirate-Kabul şi alte două între Emirate şi Franţa.           

Marea Britanie a evacuat 306 britanici şi 2.052 de afgani, în "deplină siguranţă", a anunţat miercuri premierul Boris Johnson.

Armata americană a evacuat mai mult de 3.200 de persoane, în special personal american, cu ajutorul avioanelor militare. În plus, peste 2.000 de refugiaţi afgani au fost direcţionaţi către Statele Unite. 

Statele Unite prevăd să evacueze mai mult de 30.000 de persoane prin bazele lor din Kuweit şi Qatar.          

Germania a evacuat deja 500 de persoane, potrivit Ministerului Afacerilor Externe: 189 de germani, 202 afgani, 59 de cetăţeni ai Uniunii Europene şi 51 de alte state. 

Cu ajutorul Uzbekistanului, persoanele pe care le-au evacuat au făcut escală la Taşkent, înainte de repatrierea lor. Un prim grup de 131 de pasageri, care a tranzitat Taşkentul, a aterizat la Frankfurt marţi seară. 

Berlinul a aprobat de altfel miercuri trasportul a 600 de soldaţi la Kabul pentru a susţine evacuarea "unui număr cât mai mare de persoane" până la 30 septembrie cel târziu. 

Germania i-a acuzat pe talibani că împiedică accesul afganilor pe aeroport, în contextul în care 10.000 dintre ei, care au colaborat cu armata germană, cu ONG-uri sau membrii ai familiilor lor, trebuie evacuaţi, potrivit cancelarului Angela Merkel. 

Austria şi România au semnalat aceleaşi dificultăţi pentru cetăţenii lor şi afgani care încearcă să ajungă la aeroport. 

Spania a angajat o primă serie de evacuări cu trei avioane militare. Primul grup de spanioli şi colaboratori afgani, care au decolat de la Kabul miercuri pentru Dubai, trebuie să ajungă în Spania joi, potrivit guvernului. 

Primii cetăţeni olandezi au fost evacuaţi miercuri. Unii, care trebuiau să plece cu primul din cele două avioane, nu au reuşit să ajungă la timp, blocaţi în special de soldaţi americani. Dar o aeronavă a părăsit Kabulul pentru Tbilisi (Georgia), transportând 35 de olandezi şi cetăţeni belgieni, germani şi britanici, conform Ministerului olandez al Apărării. 

Polonia a transferat 50 de persoane de la Kabul către Uzbekistan, de unde un avion civil îi va repatria. Două alte avioane militare vor continua evacuările. Potrivit prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki, NATO şi Uniunea Europeană au cerut Varşoviei să-i repatrieze pe unii dintre angajaţii lor. 

În Italia, 86 de persoane au aterizat la Roma miercuri, la bordul unui avion militar: italieni, afgani şi familiile lor, şi personal al NATO şi Uniunii Europene, conform Ministerului Afacerilor Externe. Un alt grup de 150 de persoane aşteaptă să părăsească Kabulul către peninsulă. 

În plus, 84 de persoane, în special afgani, au zburat miercuri de la Kabul către Copenhaga, a anunţat premierul Danemarcei Mette Fredriksen.

Norvegia a repatriat 14 novegieni şi lucrează pentru evacuarea personalului afgan şi familiilor acestora, dar "este nevoie de timp" deoarece este "extrem de dificil", a explicat şefa diplomaţiei norvegiene. 

Turcia, care a readus deja 324 de cetăţeni în ţară luni, organizează miercuri reîntoarcerea a "mai mult de 200" de persoane de la Kabul, la bordul unei aeronave militare, a anunţat agenţia oficială Anadolu.                

Kazahstanul a evacuat 42 de persoane. 

Alte plecări au fost organizate deja din weekend către Cehia, Elveţia, Macedonia de Nord, Albania şi Kosovo.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.