Pandemia de Covid-19, care revine cu varianta Delta, a contaminat mai mult de 200 de milioane de persoane în lume, în special în Asia unde China promite să distribuie două miliarde de doze de vaccin, informează AFP.
Beijingul "se va strădui să livreze două miliarde de doze lumii" anul acesta şi promite o donaţie de 100 de milioane de dolari sistemului internaţional Covax de distribuire de vaccinuri celor mai sărace ţări, a anunţa preşedintele Xi Jinping.
După Statele Unite, Israelul a respins joi apelul OMS la un moratoriu privind rapelurile vaccinurilor pentru a încerca să remedieze inegalităţile dintre ţările bogate şi cele sărace.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Statul evreu a afirmat că oferă lumii "un mare serviciu" testând pe o parte din populaţia sa eficienţa unei a treia doze de vaccin.
În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a confirmat de asemenea o campanie de rapel vaccinal în septembrie pentru "cei mai fragili şi cei mai în vârstă".
Dacă varianta Delta determină o revenire a pandemiei peste tot în lume, situaţia este în special dramatică în ţările unde populaţia este mai puţin vaccinată, precum Thailanda. Joi, aproape 21.000 de cazuri au fost înregistrate, un record în această ţară unde doar 4 din 70 de milioane de locuitori au primit două doze de vaccin. 160 de morţi au fost recenzaţi, în mare parte în Bangkok.
În Japonia, Tokyo înregistra joi un nou record de cazuri de Covid-19 (+5.042) şi guvernul trebuie să extindă restricţiile în alte opt departamente japoneze, cu trei zile înainte de încheierea Jocurilor Olimpice.
Record a fost înregistrat şi în Australia, unde jumătate din 25 de milioane de locuitori sunt izolaţi, după intrarea în vigoare joi a unui al şaselea lockdown la Melbourne.
Şi Malaezia a înregistrat un record care a depăşit 20.000 de noi cazuri zilnic de Covid, pentru prima dată joi.
În Europa, în plin sezon estival, mai multe regiuni turistice au înăsprit măsurile de restricţie.
În Spania, starea de alertă a fost prelungită în Catalonia şi insula Ibiza a anunţat că angajeză detectivi privaţi care să se infiltreze şi să împiedice petreceri private ilegale. Grecia, de asemenea, a instituit starea de alertă şi noi restricţii în zonele turistice.
În Franţa, în ciuda unor contestări în stradă, Consiliul constituţional a validat joi extinderea permisului de sănătate la noi locuri publice, în special în restaurante, cafenele şi trenuri, precum şi obligaţia îngrijitorilor de a se vaccina.
Italia, unde permisul sanitar este deja obligatoriu pentru personalul medical, va cere şi cadrelor didactice acest lucru, precum şi în transportul public, restaurante, cinematografe, muzee.
În Québec, autorităţile au anunţat impunerea unui paşaport vaccinal care ar putea permite accesul la activităţi "neesenţiale".
În Statele Unite, după Google şi Facebook, Microsoft a anunţat că vaccinul va fi de acum obligatoriu pentru persoanele care merg în localurile sale, angajaţi şi vizitatori.
Gigantul comercial online Amazon a decis să amâne revenirea la birou a angajaţilor din ianuarie 2022, în loc de septembrie 2021.
De la mijlocul lui iunie, numărul de noi cazuri zilnice în lume a crescut cu 68% pe planetă, ridicându-se de la 360.000 la mai mult de 600.000 de persoane, în special din cauza variantei Delta mult mai contagioasă.
Dar numărul de decese zilnice (în prezent 9.350) creşte mai lent, cu 20% de la începutul lui iulie.
În total, pandemia a provocat moartea a cel puţin 4.257.424 de persoane de la apariţia sa la sfârşitul lui 2019, potrivit unui bilanţ făcut de AFP din surse oficiale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) estimează că bilanţul real ar putea fi de două sau trei ori mai mare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.