Coreea de Nord a notificat Paza de Coastă japoneză că intenţionează să lanseze un satelit în zilele următoare, potrivit agenţiei japoneză de presă Kyodo, în urma unui eşec al unei prime lansări, la sfârşitul lui mai, iar premierul japonez Fumio Kishida a cerut marţi Phenianului ”să anuleze” această lansare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tirul - prevăzut în perioada 24-31 august - este o încercare de lansare a unui satelit militar, la fel ca cel care eşuat în mai, potrivit Kyodo.

La 31 mai, o rachetă prezentată de Phenian drept un lansator al unui satelot de observaţie militară s-a prăbuşit în Marea Japoniei după lansare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Autorităţile nord-coreene au invocat atunci o problemă tehnică, iar Phenianul sublinia că vrea să înfrunte acţiunile militare periculoase ale Statelor unite şi vasalilor lor”.

Această kansare a fost condamnată de către Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia care au denunţat o nouă încălcare a rezoluţiilor ONU care interzic Coreei de Nord să tragă rachete balistice, a căror tahnologie este asemănătoare celei a lansatoarelor spaţiale.

Acest tir a declanşat alerte de rachetă înJjaponia şi Coreea de Sud, inclusiv o urgenţă critică la Seul.

Însă după recuperarea şi analizarea fragmentelor, ministerul sud-coreean al Apărării a anunţat că, potrivit unor experţi, aparatul respectiv ”nu avea nicio utilitate militară ca satelit de recunoaştere”.

Premierul japonez Fumio Kishida îndeamnă marţi Coreea de Nord ”să anuleze” lansarea acestui satelit.

”Am cerut ministerelor (japoneze) să furnizeze informaţii publicului, să coopereze cu ţările vizate şi să îndemne Coreea de Nord să anuleze această lansare şi să ia toate măsurile posibile să se pregăterască de orice eventualitate neprevăzută”, a declarat el presei.

Seulul protestează faţă de această lansare pe care o cataloghează drept un ”act ilegal”.

Regimul nord-coreean nu-şi comunică în vanas testele de rachetă, însă informează, în general, cu privire la programele spaţiale nord-coreene, pe care le prezintă drept paşnice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.