Comitetul Permanent al Parlamentului chinez, organul de decizie în Adunarea Naţională Populară, a început joi să analizeze controversatul proiect de lege cu privire la securitatea naţională la Hong Kong, potrivit agenţiei oficiale chineze de presă China Nouă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În vresiunea preliminară, acest text defineşte patru infracţiuni şi stabileşte sancţiunarea acestora - secesionism, subversiune, terroism şi complicitate cu puteri străine, rezumă China Nouă.

Acest proiect de lege prevede de asemenea autorizarea prezenţei forţelor de securitate chineze la Hong Kong - pentru prima oară de la retrocedarea fostei colonii britanice Chinei, în 1997.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Critcii acestui text - activişti loali în favoarea democraţiei sau mari puteri occidentale - denunţă voinţa Beijingului de acaparare şi ameninţarea autonomiei relative de care se bucură această regiune administrativă specială, care a făcut din Hing Kong o piaţă financiară internaţională.

Autorităţile de la Beijing şi cele prochineze de la Hong Kong dezmint orice atingere la adresa libertăţilor de care se bucură locuitorii insulei şi dau asigurări că proiectul vizează să ţintească doar o minoritate de ”scandalagii” care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

COMUNICAT G7

Pe de altă parte, China a ”respins ferm”, joi, un comunicat G7 care o îndeamnă ”să revină” asupra implementării acestei legi controversate, relatează AFP.

Beijingul a iniţiat acest proiect în urma unor manifestaţii uriaşe în 2019 la Hong Kong împotriva acaparării Guvernului central, pătate de violenţe, vandalism şi care au consolidat un curent în favoarea independenţei fostei colonii britanice.

Textul, nefinalizat şi la care lucrează Parlamentul chinez, prevede pedepsirea activiştilor separatişti, ”terorişti” , subversivi sau amestecul străin în teritoriul semiautonom.

Opoziţia care susţine democraţia şi o serie de ţări occidentale consideră această iniţiativă a Beijingului oo punere în discuţie a autonomiei Hong Kongului.

Miniştrii de Externe ai marilor puteri din cadrul G7 - Statele Unite, Canada, japonia, Franţa, Regatul Unit, Italia şi Germania - au ”îndemnat ferm” miercuri China ”să revină” asupra proiectului de lege.

”Ea pune în pericol sistemul care a permis Hong Kongului să prospere şi care a fost cheia reuşitei sale timp de ani de zile”, apreciază ei în comunicat.

Miniştrii de Externe din G7 cer Beijingului să renunţe la instaurarea la Hong Kong a legii securităţii naţionale care, în opinia lor, încalcă principiul ”o ţară, două sisteme”, care a prezidat retrocedarea fostei colonii Chinei.

”Această decizie nu este conformă Legii findamentale a Hong Kongului şi nici angajamentelor internaţionale ale Chinei în virtutea principiilor Declaraţiei Comune chinezo-britanice înregistrată la ONU şi care are caracter constrângător”, denunţă ei.

”Suntem totodată extrem de îngrijotaţi de posibilitatea ca această măsură să reducă şi să ameninţe drepturile fundamentale şi libertăţile înregii populaţii”, subliniază ei.

”China respinge ferm cominicatul G7 cu privire la Hong Kong”, a reacţionat joi principalul coordonator al diplomaţiei chineze, Yang Jiechi, citat într-un comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Yang Jiechi a făcut aceste declaraţii într-o întâlnire cu secretarul de Stat american Mike Pompeo în Hawaii, în Statele Unite.

Beijingul subliniază cu regularitate că viitoarea lege ţinteşte activităţi vizând să despartă Hong Kongul de China, violenţele grave care aduc atingere securităţii naţionale şi potenţiale manevre străine în vederea unei destabilizări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.