Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a întâlnit la Hawaii cu oficialul chinez de rang înalt Yang Jiechi într-o reuniune de criză care nu a fost suficientă să calmeze tensiunile extreme între primele două puteri mondiale, relatează AFP.
Ziua de miercuri a fost marcată de înfruntări diplomatice care continuă neîncetat în polemica privind gestionarea de către China a pandemiei covid-19.
Preşedintele american Donald Trump a promulgat o lege de sancţionare a oficialilor chinezi acuzaţi de ”internarea în masă” a musulmanilor uiguri. Beijingul a denunţat imediat un ”atac vicios” şi a avertizat Washingtonul că va suporta ”consecinţe”.
Anterior, chiar înainte de a-şi primi invitatul în arhipelagul de la Oceanul Pacific, Mike Pompeo a publicat un comunicat comun împreună cu omologii săi din cadrul G7 în care ”îndeamnă ferm” China ”să revină” asupra legii sale controversate privind securitatea naţională la Hong Kong, care a agravat deja confruntarea americano-chineză în mai.
China ”respinge ferm” această iniţiativă a G7, a subliniat Yang Jiechi, citat într-un comunicat al Ministerului chinez de Externe.
Întâlnirea faţă în faţă Pompeo-Yang era scrutată cu atât mai mult la Washington, cu cât ea intervine în momentul în care s-au publicat fragmente dintr-o carte de memorii a lui John Bolton, fostul consilier în domeniul securităţii naţionale al lui Donald Trump, în care-l acuză pe miliardarul republican de faptul că a încercat să obşină ajutorul Chinei în vederea obţinerii realegerii sale în noiembrie.
MINIMUM
Un semn al ”îngheţului” între Washington şi Beijing este faptul că întâlnirea - care a început încă de marţi seara şi a continuat miercuri timp de aproape şapte ore - a avut loc departe de presă.
Iar darea de seamă minimă publicată la finalul acesteia traduce, în limbaj diplomatic, persistenţa dezacordurilor.
”Cele două părţi şi-au afirmat deplin poziţiile respective” şi ”au decis să continue să păstreze contactul”, a anunţat Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic), evocând un ”dialog constructiv”.
”Secretarul de Stat a subliniat (...) nevoia unor schimburi deplin reciproce între cele două naţiuni în interacţiunile lor comerciale, securitare şi diplomatice”, a anunţat la rândul ei partea americană.
”El a subliniat de asemenea nevoia tratnsparenţei totale” împotriva pandemiei covid-19, a adăugat Departamentul de Stat.
Relaţiile chinezo-americane, deja tensionate şi ritmate de războiul comercial angajat de preşedintele american, s-au deteriorat în mod clar, pe măsură ce noul coronavirus, semnalat iniţail la sfârşitul lui 2019 la Wuhan, în China, se răspândea în întreaga lume, făcând din Statele unite ţara cea mai îndoliată.
Mike Pompeo şi Yang Jiechi - numărul unu în politică externă în PCC - au discutat ultima oară la 15 aprilie. De atunci, dialogul se oprise.
Preşedintele Trump a ameninţat la jumătatea lui mai să întrerupă relaţiile cu gigantul asiatic, dând asigurări că nu mai vrea să stea de vorbă cu omologul său chinez Xi Jinping, pe care-l prezenta drept un ”prieten” până atunci.
Unii observatori se îndoiau că secretarul de Stat american poate relansa relaţiile, din cauza atacurilor sale frontale şi repetate la adresa beijingului.
”RĂZBOI RECE”
”Poate că el (Pompeo) crede că asta-i permite să avanseze către acest Război Rece cu China, pe care pare să-l caute cu disperare”, aprecia pe Twitter, înainte de întâlnire, Michael Swaine de la Centrul de reflecţie Carnegie Endowment for International Peace.
Susan Thornton, însărcinată cu regiunea Asia-Pacific în cadrul diplomaţiei americane la începutul preşedinţiei lui Trump, a declarat pentru AFP că ”se îndoieşte” că reuniunea de la Hawaii ”ar putea să reducă tensiunile”, cele două ţări fiind prea preocupate de ”rivalitatea” lor.
Mike Pompeo se află în prima linie a denunţării gestionării epidemieicovis-19 de către China - pe care a desemnat-o demult drept principalul adversar strategic al Statelor Unite.
El acuză Beijingul de faptul că a ascuns iniţial amploarea şi gravitatea bolii covid-19 şi, astfel, că se face vinovată de răspândirea acesteia în întreaga lume, în care a omorât aproape 450.000 de oameni, dintre care peste 117.000 în Statele Unite, şi a obligat ţările să-şi oprească economiile.
Mai rău, el spune în mod deschis că crede că virusul, în pofida faptului că este de origine naturală, ar fi scăpat accidental dintr-un laborator de la Wuhan. China respinge aceste acuzaţii.
Pe urma secretarului său, Donald Trump, care a început prin a saluta reacţia chineză împotriva epidemiei covid-19, a ridicat tonul, până la urmă, şi a ameninţat cu represalii China cu privire la rolul pe care l-a jucat în acest ”atac în masă mondial”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...