Explozii puternice s-au auzit luni seară târziu într-un cartier din sudul capitalei libaneze Beirut, după ce armata israeliană avertizase în prealabil populaţia să părăsească zona, considerată un fief al Hezbollah. Presa libaneză a relatat, la rândul său, despre bombardamente intense de artilerie israeliană în direcţia satului de frontieră Wazzani, în apropiere de Ghajar, scrie The Times of Israel. Rapoartele vin în contextul în care există tot mai multe indicii privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Cel puţin două atacuri israeliene au vizat suburbiile sudice ale Beirutului. Trei rachete trase din Liban au aterizat în Israel

Pe de altă parte, o sursă de securitate libaneză a declarat pentru Reuters că trupele libaneze s-au retras din poziţiile de la graniţa de sud a Libanului cu Israelul până la cel puţin cinci kilometri la nord de frontieră.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

De asemenea, un oficial militar libanez a declarat pentru AFP că armata libaneză îşi repoziţionează trupele staţionate la frontiera de sud. Armata libaneză „repoziţionează şi regrupează forţele” la frontiera de sud, ca urmare a ameninţărilor cu o incursiune israeliană împotriva ţintelor Hezbollah, a declarat oficialul, care a solicitat anonimatul.

Luni, armata israeliană a anunţat instituirea unor zone militare „închise” în mai multe zone din nordul ţării - Metula, Misgav Am şi Kfar Giladi - acreditând ipoteza unei viitoare ofensive terestre în sudul Libanului.

La rândul său, Washingtonul a anunţat operaţiuni terestre „limitate” ale Israelului împotriva Hezbollah în Liban. După lovitura devastatoare aplicată Hezbollah prin asasinarea liderului său Hassan Nasrallah, vineri, într-un atac israelian în apropiere de Beirut, liderii israelieni au avertizat că lupta nu s-a încheiat încă împotriva mişcării pro-iraniene, inamică a Israelului. Armata israeliană desfăşoară „în prezent” operaţiuni terestre „limitate” vizând Hezbollah în sudul Libanului, în apropierea frontierei, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Purtătorul de cuvânt al IDF (armata israeliană), contraamiralul Daniel Hagari, a cerut israelienilor să nu publice informaţii despre mişcările de trupe, având în vedere indiciile, relatările, afirmaţiile şi zvonurile tot mai numeroase privind o incursiune terestră israeliană iminentă în sudul Libanului. „În ultimele ore au existat multe rapoarte şi zvonuri despre activitatea IDF la graniţa cu Libanul. Cerem să nu fie difuzate rapoarte despre activităţile forţelor”, a scris Hagari pe X, invocând necesitatea de a proteja trupele. „Rămâneţi doar la rapoartele oficiale şi nu răspândiţi zvonuri iresponsabile”, a adaugat el.

Unii politicieni israelieni au postat pe reţelele sociale indicii explicite cu privire la iminenta operaţiune terestră.

Pe de altă parte, premierul Benjamin Netanyahu a reunit cabinetul de securitate, apoi a avut o şedinţă cu un grup restrâns de oficiali în biroul său din cartierul general militar Kirya din Tel Aviv. 

La scurt timp, IDF le-a cerut civililor libanezi din apropierea mai multor clădiri din suburbia de sud a Beirutului, un bastion Hezbollah cunoscut sub numele de Dahiyeh, să plece imediat din zonă. Colonelul Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, a publicat hărţi alături de anunţul prin care solicită civililor să se îndepărteze la cel puţin 500 de metri de cele trei locaţii. „Vă aflaţi în apropierea instalaţiilor Hezbollah, iar IDF va acţiona în forţă împotriva lor. Pentru siguranţa dumneavoastră şi a membrilor familiei dumneavoastră, trebuie să evacuaţi imediat aceste clădiri şi să staţi la cel puţin 500 de metri distanţă de ele", a spus Adraee.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.