Israelul a informat Washingtonul că plănuieşte o operaţiune terestră limitată în Liban, iar aceasta ar putea începe în orice moment, chiar de luni, a declarat un oficial american, o relatare confirmată şi de o sursă israeliană familiarizată cu deciziile militare, scrie The Washington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Campania planificată de Israel ar fi de mai mică amploare decât ultimul său război împotriva Hezbollah, din 2006, şi s-ar concentra asupra eliminării infrastructurii militante de-a lungul frontierei, pentru a reduce ameninţarea la adresa comunităţilor israeliene de la frontieră, a declarat oficialul american, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului

Luni, forţele israeliene au efectuat raiduri limitate în Liban, potrivit sursei israeliene familiarizate cu operaţiunea, care de asemenea a vorbit sub rezerva anonimatului.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Oficialul american, citând discuţiile din cadrul administraţiei Biden din cursul weekendului, a declarat că se pare că Israelul plănuieşte o invazie terestră majoră, dar planul pare să fi fost redus semnificativ, fiind axat pe distrugerea tunelurilor Hezbollah, a lansatoarelor de rachete, a depozitelor de arme şi a altor infrastructuri, urmând apoi retragerea forţelor.

„Israelul are planuri pentru o operaţiune limitată, care va fi iminentă. Ele sunt în concordanţă cu cele ale americanilor. Înţelegerea este că nu vor face o altă Gaza”, a confirmat israelianul familiarizat cu operaţiunea.

Oficialul american a spus că israelienii au informat că vor efectua raiduri limitate într-o serie de sate de-a lungul frontierei, aşa cum a anunţat armata israeliană luni dimineaţă. Scopul strategic, a spus oficialul, este de a se asigura că Hezbollah nu îşi poate menţine capacitatea de a ataca comunităţile israeliene de cealaltă parte a frontierei.

Administraţia Biden este totuşi încă preocupată de posibilitatea ca ceea ce ar începe ca o operaţiune limitată în timp şi geografic să se transforme în ceva mai amplu şi pe termen mai lung, a declarat oficialul. Această preocupare este discutată cu israelienii, a mai spus sursa The Washington Post.

Operaţiunea ar avea loc la câteva zile după ce Israelul l-a ucis vineri pe liderul Hezbollah, Hasan Nasrallah, într-un raid aerian la Beirut. Atacurile israeliene au ucis, de asemenea, cel puţin şase dintre comandanţii şi oficialii de top ai lui Nasrallah în ultimele 10 zile, dând o lovitură uriaşă unei miliţii care se mândrea cu unul dintre cele mai formidabile arsenale din Orientul Mijlociu şi cu cea mai largă acoperire strategică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.