Preşedintele american Joe Biden a anunţat marţi, cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, măsuri de regularizare care ar putea fi în beneficiul a sute de mii de oameni, condamnate imediat de către rivalul său Donald Trump şi susţinătorii săi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele democrat urmează să faciliteze obţinerea unor titluri de sejur de către soţii sau soţiile cetăţenilor americani care trăiesc în Statele Unite fără acte în regulă şi să accelereze procedurile de acordare a vizei tinerilor absolvenţi, a anunţat Casa Albă.

Imigraţia este un subiect major al campaniei în alegerile prezidenţiale şi legislative din noiembrie.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Ea este totodată o temă politică delicată pentru preşedintele democrat, acuzat cu regularritate de laxism în acest domeniu de către cel pe care-l va înfrunta în alegerile din noiembrie, predecesorul său republican Donald Trump, care poartă o retorică antimigraţie foarte virulentă.

Joe Biden a anunţat recent o înăsprire foarte dură a politicii sale a migraţiei, în vederea înfruntării sosirii migranţilor la frontiera americană cu Mexicul.

Însă democratul în vârstă de 81 de ani laudă, în acelaşi timp, avantajele unei imigraţii regulate şi ”umane”, care înseamnă măsuri ca cele anunţate marţi.

Guvernul american va facilita emiterea de permise de sejur permanent - faimoasa ”carte verde” soţilor şi soţiilor imigraţi ai cetăţenilor americani şi copiilor lor.

Persoanele care locuiesc de cel puţin zece ani în Statele Unite şi căsătorite cu un cetăţean sau cetăţeancă americani vor putea demara un demres de regularizare fără să fie obligate să părăsească în prealabil Statele Unite - aşa cum se procedează în prezent,

”Această decizie va alina mii de familii”, salută într-un comunicat liderul Global Refuge, o asociaţie de susţinere a migranţilor, Krish O’Mara Vignarajah.

”MANEVRĂ ELECTOTRALISTĂ”

Potrivit claculelor administraţiei Biden, persoanele care vor fi eligibile locuiesc în medie de 23 de ani în Statele Unite.

”Această măsură va proteja aproximativ o jumătate de milion de soţi şi soţii ai unor cetăţeni americani şi aproximativ 50.000 de copii imigraţi la vârsta de până la 21 de ani”, potrivit Casei Albe.

Acest anunţ a provocat imediat critici aprige ale Partidului Republican.

Alesa din cadrul dreaptei radicale Marjorie Taylor Greene a denunţat o manevră ”electoralistă”, iar republicanul Josh Brecheen, care reprezintă statul Oklahoma, a estimat că ”dntr-o lovitură de creion, preşedintele Joe Biden protejează de expulzare 550.000 de ilegali” cu speranţa de a ”recolta voturile”.

Joe Biden vrea de altfel să accelereze procedura vizelor de muncă destinate anumitor imigranţi, care au obţinut o diplomă în învăţământul superior în Statele Unite şi care au primit o ofertă de muncă în America.

Această decizie se va aplica mai ales beneficiarilor unui program care protejează minorii imigranţi, implementată în 2021 pe când era preedinte Barack Obama, de la care Joe Biden marchează 12 ani marţi, la Casa Albă.

Echipa de campanie a democratului foloseşte această aniversare pentru a difuza o înregistrare video în care beneficiari ai acestui program -cunoscut în Statele Unite sub numele de ”Dreamers” - atacă atât în engleză, cât şi în spaniolă, poziţia împotriva migraţiei a lui Donald Trump.

Fostul preşedinte republican vrea să organizeze, în cazul unei eventuale întoarceri la Casa Albă, expulzări în masă ale unor imigranţi aflaţi într-o situaţie neregulată.

El i-a acuzat pe migranţi de faptul că ”otrăvesc sângele” ţării şi că fac să ”explodeze” criminalitatea, fără să-şi susţină aceste acuzaţii cu date, dar sprijindu-se pe anumite dosare.

Miliardarul în vârstă de 78 de ani a evocat luni, pe platforma Truth Social, de exemplu arestarea unui cetăţean din Salvador, acuzat de violarea şi uciderea unei femei pe o cărare de drumeţie în Maryland (est), în 2023.

”Acum, cei cinci copii ai lui Rachel Morin vor creşte fără mama lor, pentru că Joe escrocul refuxă să închidă frontiera. În realitate, săptămâna aceasta, Biden se pregăteşte să anunţe o amnistie în masă a sute de mii de străini ilegali”, a scris Donald Trump, criticând în avans deciziile făcute publice marţi de către Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.