Preşedintele american Joe Biden critică acţiuni ”coercitive” ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan, într-un mesaj video adresat summitului ţărilor din regiunea Asia-Pacific, la care participă premierul chinez Li Keqiang, în contextul în care manevre militare chineze în regiune irită Statele Unite, iar Washingtonul a respins în ultimele săptămâni în mod public ambiţiile Beijingului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Statele Unite sunt ”profund îngrijorate de acţiunile coercitive şi agresive ale Chinei în strâmtoarea Taiwan”, care desparte insula de China continentală.

Tensiunile au crescut în această zonă în urma unei multiplicări a incursiunilor aeroene chineze în apropierea Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră o provincie cu care urmează să se reunească, dacă este necesar prin forţă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest tip de acţiuni ”ameninţă pacea şi stabilitatea regionale”, avertizează şeful statului american în această înregistrare video, pe care AFP scrie că a obţinut-o.

Summitul Asiei de Est, care are loc în format virtual anul acesta, din cauza pandemiei covid-19, reuneşte 18 ţări din regiunea Asia-Pacific.

Premierul chinez Li Keqiang participă la această reuniune, dar şi preşedintele rus Vladimir Putin şi liderii Coreei de Sud şi Japoniei.

Summitul este organizat de către Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), din care fac parte zece ţări.

Joe Biden declara săptămâna trecută televiziunii americane că Statele Unite sunt pregătite să apere insula în cazul unui atac al Chinei.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a reclamat marţi o ”participare semnificativă” a Taiwanului la instituţiile ONU, declanţând o polemică cu Beijingul.

”Taiwanul nu are dreptul să particpe la ONU”, i-a replicat miercuri, la beijing, un purtător de cuvânt al Biroului afacerilor taiwaneze Ma Xiaoguang, subliniind că numai statele suverane au dreptul să adere la ONU.

Biden atacă în discursul său video ambiţiile martime ale Chinei şi subliniază că Statele Unite sunt ”deplin angajate” în apărarea ”libertăţii navigaţiei, unor căi navigabile deschise, unei circulaţii comerciale fără oprelişti, inclusiv în Marea Chinei de Sud”.

Marea Chinei de Sud şi insulele acesteia fac obiectul unor revendicări atât ale Chinei, cât şi mai multor ţăridin Asia de Sud-Est.

Statele Unite evocă de asemenea ”drepturile omului în Xinjiang şi Tibet şi drepturile populaţiei din Hong Kong”.

Myanmarul, o ţară în criză după preluarea puterii de către junta militară, în februarie, s-a aflat în centrul reuniunii.

Statele Unite ”se află alături de poporul din Myanmar şi îndeamnă regimul militar să pună capăt violenţei, să elibereze toţi deţinuţii politici şi să revină pe drumul către democraţie”, subliniază preşedintele american.

Joe Biden a discutat separat, marţi, cu liderii ţărilor membre ASEAN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.