China şi Coreea de Nord doresc să îşi „consolideze” relaţiile de „prietenie” şi „cooperare”, au declarat duminică liderii lor, citaţi de mass-media de stat, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a stabilirii relaţiilor lor diplomatice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"China este pregătită să colaboreze cu Coreea de Nord pentru a consolida comunicarea şi coordonarea strategică şi pentru a aprofunda schimburile de prietenie şi cooperarea", a declarat preşedintele chinez Xi Jinping, potrivit agenţiei de stat China Nouă.

Beijingul şi Phenianul „au colaborat îndeaproape pentru a promova pacea şi stabilitatea regională şi pentru a susţine echitatea şi justiţia internaţională”, a adăugat el.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

La rândul său, liderul nord-coreean Kim Jong Un a declarat că Phenianul va „depune eforturi constante pentru a consolida şi dezvolta relaţiile de prietenie şi cooperare dintre (Coreea de Nord) şi China”, a relatat agenţia de presă de stat KCNA.

Xi Jinping şi Kim Jong Un au făcut schimb de mesaje de felicitare duminică, pentru a marca cea de-a 75-a aniversare a stabilirii relaţiilor diplomatice între cele două ţări.

China şi Coreea de Nord sunt aliaţi socialişti tradiţionali, iar Beijingul a sprijinit mult timp izolarea diplomatică a Phenianului.

Potrivit analiştilor, regimul nord-coreean se bazează foarte mult pe companiile şi băncile chineze pentru a eluda sancţiunile internaţionale.

Coreea de Nord s-a apropiat, de asemenea, de Rusia de la începutul ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022.

La sfârşitul lunii iunie, preşedintele rus Vladimir Putin a fost primit cu mare fast de Kim Jong Un la Phenian. Summitul a culminat cu semnarea unui acord de apărare reciprocă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.