Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a revenit, sâmbătă, la Butler, în Pennsylvania, unde a fost victima unei tentative de asasinat, adunând o mulţime numeroasă în acest stat cu o lună înainte de alegerile din 5 noiembrie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Aşa cum spuneam”, a afirmat Trump când a apărut pe scenă, pretinzând că reia discursul care a fost întrerupt când a fost atins la ureche de un glonţ pe 13 iulie.

„Acum 12 săptămâni, chiar aici, un asasin a încercat să mă reducă la tăcere pe mine şi mişcarea noastră. Acest monstru vicios (...) a fost aproape de a reuşi, dar mâna Providenţei l-a împiedicat să facă acest lucru”, a declarat fostul preşedinte în faţa unei mulţimi entuziaste. „Nu voi renunţa niciodată, nu voi ceda niciodată”, a asigurat el mulţimea.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În mijlocul discursului, Trump a chemat pe scenă un aliat puternic, Elon Musk, CEO al Tesla şi proprietar al platformei de social media X. A fost prima sa prezenţă la un eveniment de campanie al lui Trump de când l-a susţinut pe fostul preşedinte după 13 iulie.

Musk a sărit literalmente pe scenă cu braţele ridicate.

„Adevăratul test al caracterului cuiva este modul în care se comportă sub presiune”, a spus Musk, numind alegerile o «situaţie în care Trump trebuie să câştige» şi îndemnând mulţimea să se înscrie la vot.

 

„Fiţi o pacoste pentru toţi cei pe care îi cunoaşteţi”, a spus Musk.

 

La ora locală 18:11., ora exactă la care au izbucnit focurile de armă pe 13 iulie, Trump a cerut un moment de reculegere. Un clopot a sunat apoi de patru ori, o dată pentru fiecare dintre cele patru victime, inclusiv pentru Trump.

În discursul său, Trump a făcut o aluzie sumbră, fără dovezi, la faptul că se confruntă cu „un inamic din interior” mai periculos decât un adversar străin. Despre atacator, el a spus că „un asasin cu sânge rece a încercat să mă reducă la tăcere”, dar „nu a oprit mişcarea noastră”.

Mulţimea părea să fie de ordinul zecilor de mii, mulţi dintre ei purtând însemnele lui Trump. Unii au scandat sloganul „luptă, luptă, luptă” pe care Trump l-a folosit pentru a-şi aduna adepţii la câteva momente după ce a fost împuşcat.

„Suntem aici pentru a spune că nu putem fi intimidaţi, nu putem fi opriţi”, a spus mulţimii senatorul republican de Ohio JD Vance, alesul lui Trump pentru funcţia de vicepreşedinte.

Vance a respins argumentul vicepreşedintelui Kamala Harris şi al altor democraţi conform căruia Trump reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei.

„Donald Trump a încasat un glonţ pentru democraţie. Ce naiba aţi făcut voi?” a spus Vance.

Oamenii au aplaudat atunci când avionul lui Trump a survolat mitingul înainte de aterizare, în timp ce difuzoarele au difuzat tema muzicală a filmului „Top Gun”.

Rulotele au fost aliniate în jurul locului ca măsură de protecţie pentru a bloca priveliştea din jur, inclusiv clădirea în care trăgătorul a deschis focul.

În plus faţă de atmosfera de carnaval, trei paraşutişti cu steaguri americane fluturând în spatele lor au coborât şi au aterizat lângă clădire.

13 iulie a fost prima din cele două tentative de atentat la viaţa lui Trump. Pe 15 septembrie, un bărbat înarmat s-a ascuns nedetectat timp de aproape 12 ore pe terenul de golf al lui Trump din West Palm Beach, Florida, cu planuri de a-l ucide, au declarat procurorii, dar a fost împiedicat de un agent al Serviciului Secret al SUA care patrula pe teren înaintea lui Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.