Fosta conducătoare birmană Aung San Suu Kyi, inculpată în mai multe rânduri de către juntă, a compărut luni - pentru prima oară de la lovitura de stat - în persoană, în justiţie, sfidătoare faţă de generalii care au înlăturat-o de la putere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţe de securitate au fost desfăşurate în număr mare în jurul tribunalului, înfiinţat în mod special, în capitală, Naypyidaw, pentrua o judeca pe fosta şefă a Guvernului, a constatat un jurnalist AFP.

Aung San Suu Kyi, în vârstă de 75 de ani, plasată în arest la domiciliu, care nu a fost văzută în public de când a fost arestată, la 1 februarie, pare ”săntoasă”, a declaart AFP avocatul Min Min Soe, autorizat să o întâlnească timp de 30 de minute, împreună cu alţi avocaţi.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Înainte de audiere ea s-a arătat sfidătoare faţă de juntă şi a declarat că ”partidul său, Liga Naţonală a Democraţiei (LND) va exista atât timp cât va exista poporul, pentru că a fost înfiinţată pentru popor”, potrivit avocatului său.

Generali birmani ameninţă să dizolve formaţiunea, care a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile legislative din 2020, pe care o acuză de fraude în acest scrutin.

O decizie în acest sens ar putea fi anunţată în curând. Comisia Electorală, apropiată regimului, a anunţat că ancheta pe care o desfăşoară este aproape finalizată.

Aung San Suu Kyi, o laureată a Nobelului Păcii în 1991 pentru îndelungata sa luptă împotriva precedentei dictaturi militare, face parte dintre cele peste 4.000 de persoane arestate după lovitura de stat.

Inculpată în şase rânduri de la arestare, ea este vizată de numeroase acuzaţii, care merg de la deţinerea ilegală a unor staţii walkie-talkie şi până la incitare la tulburări publice şi încălcarea unei legi a secretului de stat.

În cazul în acre este găsită vinovată, ea ar putea să fie scoasă afară din viaţa politică, eventual să fie condamnată la închisoare.

O următoare audiere este prevăazută la 7 iunie, a anunţat Min Min Soe, care s-a întâlnit şi cu fostul preşedinte birman Win Myint, arestat odată cu Aung San Suu Kyi.

CONFRUNTĂRI VIOLENTE ÎNTRE ARMATĂ ŞI INSURGENŢI

Myanmarul se află în fierbere după lovitura de stat, prin manifestaţii şi o paralizare parţială a economiei prin greve în masă.

Această atmosferă de frondă este reprimată în sânge de către forţele de securitate care au ucis, în ultimele luni, cel puţin 818 civili, inclusiv femei şi copii, potrivit Asociaţiei de Asistenţă a Deţinuţilor Politici (AAPP).

Zeci de mii de birmani au fost deplasaţi din cauza unor confruntări între armată şi miliţii etnice, foarte numeroase în această ţară.

Confruntări violente au izbucnit duminică între militari şi una dintre aceste facţiuni, Partidul Naţional Progresist Karenni (KNPP), în statul Kayah (est).

Armata a folosit elicoptere şi tancuri împotriva insurgenţilor, a tras cu mortier, iar confruntările au continuat în noaptea de duminică spre luni, potrivit unui reprezentant KNPP.

Patru refugiaţi într-o biserică au fost ucişi de în bombardamente, potrivit unui purtător de cuvânt al unei grupări locale care coordonează evacuările.

Reprimarea în sânge a armatei i-a determinat de asemnea pe opozanţii juntei să formeze ”Forţa apărării poporului” (PDF). alcătuită din civili şi dotată cu armament artizanal.

Cel puţin 30 de militari şi poliţişti au fost ucişi în weekend în confruntări cu PDF, în estul ţării, potrivit mai multor membri ai acestei organizaţii.

”NICIO IDEE”

Între timp, şeful juntei, Min Aung Hlaing, rămâne la putere.

Întrebat ce planuri are de către postul de televiziune din Hong Kong Phoenix TV,  el a dat asigurări că nu are ”nicio idee”.

Însă potrivit presei locale, regimul tocmai a suprimat limita de vârstă a intrării în retragere a generalilor, ceea ce-i permite să rămână în funcţie după ce împlineşte vârsta de 65 de ani, în iulie.

Min Aung Hlaing dă asigurări că, de lovitura de stat, doar 300 de civili şi 47 de poliţişti au fost ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.