Mulţi dintre aliaţii Franţei au răsuflat uşuraţi pentru că s-a evitat ce era mai rău, în condiţiile în care extrema dreaptă a lui Marine Le Pen nu a reuşit să câştige alegerile anticipate de duminică, dar au remarcat faptul că o coaliţie rezultată dintr-un parlament fără majoritate clară ar putea da bătăi de cap şi Europei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rassemblement National (RN) al lui Le Pen era favorit în sondaje, crescând riscul formării primului guvern de extremă-dreapta din Franţa de după cel de-al Doilea Război Mondial şi ameninţând să bulverseze politica economică şi externă a celei de-a doua economii ca mărime din zona euro.

În special, aliaţii Ucrainei s-au temut că un guvern condus de Le Pen ar putea fi blând faţă de Moscova şi ar putea reduce ajutorul militar pe care Kievul se bazează de la invazia rusă din 2022, deşi partidul său a declarat în ultima vreme că Rusia reprezintă o ameninţare.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Înfrângerea Rassemblement National semnalează cel puţin o respingere temporară a ascensiunii extremei drepte în Europa, dar ar putea anunţa o perioadă de instabilitate cu un nou guvern aflat într-o "coabitare" dificilă cu preşedintele Emmanuel Macron.

"Entuziasm la Paris, dezamăgire la Moscova, uşurare la Kiev. Suficient pentru a fi fericit la Varşovia", a reacţionat premierul polonez Donald Tusk pe X.

Macron a convocat acest scrutin anticipat în încercarea de a prelua iniţiativa de la Le Pen, însă partidul său a rămas în urma unei alianţe a partidelor de stânga care a obţinut rezultate mult mai bune decât se aştepta, ocupând primul loc.

Primele reacţii din străinătate au fost de bucurie că ameninţarea imediată a unui guvern de extremă dreaptă a fost evitată.

"Ce era mai rău a fost evitat", a declarat Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru politică externă al social-democraţilor cancelarului Olaf Scholz în Germania, unde extrema dreaptă a crescut, de asemenea, în popularitate în contextul crizei costului vieţii.

"Preşedintele este slăbit din punct de vedere politic, chiar dacă îşi păstrează un rol central având în vedere situaţia neclară a majorităţii. Formarea unui guvern va fi complicată", a declarat Schmid pentru grupul media Funke.

Partidul premierului spaniol Pedro Sanchez a felicitat alianţa de stânga, numită Noul Front Popular, pentru o victorie care "împiedică extrema dreaptă să ajungă la guvernare".

Nikos Androulakis, şeful partidului socialist PASOK din Grecia, a afirmat că poporul francez "a ridicat un zid împotriva extremei drepte, rasismului şi intoleranţei şi a apărat principiile atemporale ale Republicii Franceze: Libertate, Egalitate şi Fraternitate".

Preşedintele columbian de stânga, Gustavo Petro, a felicitat, de asemenea, francezii pentru că au împiedicat-o pe Le Pen să ajungă la putere.

"Există bătălii care durează doar câteva zile, dar (care) definesc soarta omenirii. Franţa a trecut prin una dintre acestea", a spus el.

Un oficial UE, vorbind sub acoperirea anonimatului, a calificat victoria drept o "uşurare uriaşă", dar a adăugat: "Rămâne totuşi de văzut ce înseamnă pentru Europa în viaţa de zi cu zi".

DIVIZIUNI PROFUNDE

Alegerile au lăsat parlamentul francez divizat între trei grupuri mari - stânga, centriştii şi extrema dreaptă - cu platforme diferite şi fără tradiţie de colaborare.

Stânga doreşte plafonarea preţurilor la bunuri esenţiale precum combustibilul şi alimentele, creşterea salariului minim şi a salariilor angajaţilor din sectorul public, într-un moment în care deficitul bugetar al Franţei este deja de 5,5% din producţie, mai mare decât permit normele UE.

"Adio limite europene ale deficitului! (Guvernul) se va prăbuşi în cel mai scurt timp. Săraca Franţă. Se poate consola cu (Kylian) Mbappé", a declarat Claudio Borghi, senator din partea partidului italian de dreapta Liga, referindu-se la starul fotbalului francez.

Alţi politicieni de extremă dreapta şi-au exprimat frustrarea. Andre Ventura, liderul partidului portughez de extremă dreapta Chega, a calificat rezultatul drept "un dezastru pentru economie, o tragedie pentru imigraţie şi un rău pentru lupta împotriva corupţiei".
 

 

 

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.