„Dacă solicităm o încetare a focului, lucrul logic de făcut este să nu furnizăm arme de război”. Emmanuel Macron a cerut sâmbătă încetarea furnizării de arme către Israel în vederea folosirii în Gaza, înfuriindu-l pe premierul israelian Benjamin Netanyhu, cu două zile înainte de împlinirea unui an de la atacurile din 7 octombrie, relatează AFP.
„Cred că prioritatea astăzi este să ne întoarcem la o soluţie politică şi să încetăm furnizarea de arme pentru a fi folosite în Gaza”, a declarat preşedintele francez la postul de radio France Inter.
„Franţa nu livrează”, a precizat el imediat, făcând aluzie la Statele Unite, cu o lună înainte de alegerile americane. „Nu cred că aceia care îi aprovizionează pot cere o încetare a focului în fiecare zi şi să continue să îi aprovizioneze”, a declarat Emmanuel Macron în încheierea unui summit al Francofoniei la Paris.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Ruşine””, s-a grăbit să răspundă premierul israelian Benjamin Netanyahu preşedintelui francez şi altor occidentali care cer embargouri asupra livrărilor de arme pentru ţara sa.
În acelaşi timp, armata israeliană şi-a declarat forţele în stare de alertă maximă înaintea comemorării zilei de 7 octombrie, de teama unor atacuri.
Luni, Israelul comemorează atacul fără precedent asupra teritoriului său al mişcării islamiste palestiniene Hamas, care a uimit ţara şi a declanşat războiul din Fâşia Gaza, care s-a extins apoi în Libanul vecin împotriva Hezbollah.
Bilanţul acestui atac se ridică la 1 205 morţi, majoritatea civili, împuşcaţi, arşi de vii sau mutilaţi, potrivit AFP. Un an mai târziu, 97 de ostatici sunt încă ţinuţi în captivitate, dintre care 33 au fost declaraţi morţi.
Ca ripostă la atacul din 7 octombrie, Israelul a lansat o operaţiune militară care a dus până acum la moartea a cel puţin 41 825 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit guvernului din Gaza condus de Hamas.
Preşedintele francez a criticat, de asemenea, operaţiunile terestre ale Israelului în Liban, în plus faţă de bombardamentele ţintite împotriva Hezbollah, aliat al Iranului şi susţinător al Hamas, reafirmând în acelaşi timp dreptul statului evreu la securitate.
„Regret că premierul Netanyahu a făcut o alegere diferită (de încetarea focului propusă de Paris şi Washington, n.r.) şi şi-a asumat această responsabilitate, în special pentru operaţiunile terestre pe teritoriul libanez”, a declarat el la încheierea celui de-al 19-lea summit al Francofoniei de la Paris.
Insistând asupra „coerenţei” poziţiei franceze, el a reiterat, de asemenea, „solidaritatea Parisului cu securitatea Israelului”.
Şeful statului a mai anunţat că luni va primi la Palatul Elysée familiile ostaticilor franco-israelieni deţinuţi în Gaza.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.