Imagini cu cea mai mare erupţie solară din ultimii ani au fost surprinse joi de Solar Dynamics Observatory al NASA, un satelit care supraveghează constant steaua noastră de 14 ani.
Here’s another view of today’s X9-class solar flare, the most powerful of this solar cycle, featuring two different wavelengths of extreme ultraviolet light captured by NASA’ Solar Dynamics Observatory. pic.twitter.com/pgruMrNdjC
— NASA Sun & Space (@NASASun) October 3, 2024
„În cazul în care vă întrebaţi, aceasta este cea mai puternică erupţie solară din ciclul actual. Nu am mai avut o erupţie X9 din 2017”, a transmis agenţia spaţială americană pe contul său X.
Erupţiile solare din categoria X sunt de fapt cele mai puternice. Până în prezent, cea mai puternică erupţie solară înregistrată de la începutul secolului a fost măsurată în aprilie 2003, iar senzorii saturaţi nu au putut depăşi X28.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Puterea acestei erupţii solare poate fi explicată prin schimbări în activitatea Soarelui, care atinge un vârf la fiecare 11 ani. Această activitate este în prezent în curs de creştere şi ar putea atinge vârful anul viitor.
Bon, on vient de vivre la plus grosse éruption solaire depuis des années. De la matière est en route vers la Terre. Peut-être des aurores boréales d'ici 2-3 jours!! https://t.co/1FRUYP4yVd
— Eric Lagadec (@EricLagadec) October 3, 2024
Pe lângă faptul că este spectaculoasă, această erupţie solară este sinonimă şi cu o ejecţie de masă coronală. Iar această masă coronală este cea care determină apariţia aurorei boreale pe cerul nostru. „Materia este în drum spre Pământ. S-ar putea să apară aurora boreală în următoarele 2-3 zile”, a declarat Éric Lagadec, astrofizician la Observatorul de pe Coasta de Azur, pe contul său X.
Potrivit Space Weather Prediction Center, furtuna geomagnetică provocată de erupţia solară, care se aşteaptă să dureze până duminică, este de nivel 3 pe o scară de până la 5. În teorie, cu o furtună de această magnitudine, aurora boreală poate fi văzută de la Polul Nord până în nordul Marii Britanii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.