O pagină a istoriei se întoarce, joi, în Regatul Unit, unde se aşteaptă ca Partidul Laburist, de centru-stânga, să provoace o înfrângere zdrobitoare conservatorilor, aflaţi la putere de 14 ani, în cadrul unor alegeri generale marcate de recenta ascensiune a dreptei dure, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După mulţi ani dificili în care poporul britanic a trebuit să suporte Brexitul, criză economică şi socială, pandemia de Covid, scandaluri şi instabilitate politică - trei prim-miniştri conservatori din 2022 şi încă cinci din 2010 până atunci - alegătorii tânjesc după un singur lucru: schimbare.

Nu este momentul pentru optimism sau speranţă nebună, dar sunt pregătiţi să îi dea o şansă lui Keir Starmer.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Keir Starmer este un politician laburist auster, puţin cunoscut, în vârstă de 61 de ani, fost avocat pentru drepturile omului şi apoi procuror general, înainte de a fi ales deputat în Parlament în urmă cu doar nouă ani. Este de aşteptat ca el să devină prim-ministru, o funcţie care revine liderului partidului politic care obţine majoritatea locurilor în alegerile legislative.

Keir Starmer nu este nici carismatic, nici foarte popular. El a rămas extrem de prudent, chiar vag, în timpul campaniei, pentru a nu compromite avansul de 20 de puncte al partidului său faţă de conservatori. Scopul său? Să proiecteze o imagine de seriozitate şi de fermitate, în special în ceea ce priveşte politicile fiscale şi economice, după ce şi-a reorientat partidul fără nicio ezitare de la eşecul monumental al lui Jeremy Corbyn, care se poziţionase foarte la stânga în 2019.

Promisiunile sale? Sunt limitate. Partidul Laburist nu are o "baghetă magică", a avertizat el deja.

Dar acest om cu origini modeste, fiul unui fabricant de unelte şi al unei asistente medicale, vorbeşte despre integritate şi simţul serviciului în politică.

"Primul lucru pe care îl voi face (odată ce voi fi lider al guvernului) va fi să schimb mentalitatea politicii, care trebuie să fie o politică care serveşte" poporul, a declarat el marţi, într-o aluzie la numeroasele scandaluri care au marcat toţi aceşti ani de putere conservatoare. "Ţara pe primul loc, partidul pe locul doi", a repetat el, aşa cum o face adesea.

ASCENSIUNEA LUI NIGEL FARAGE VERSUS CĂDEREA CONSERVATORILOR LUI RISHI SUNAK

Principalele preocupări ale alegătorilor includ economia, degradarea serviciului public de sănătate şi imigraţia.

Partidul naţionalist Reform UK şi liderul său Nigel Farage, care candidează pentru a opta oară în Camera Comunelor, a făcut din subiectul imigraţiei principalul său cal de bătaie, asociindu-l cu toate relele de care suferă Regatul Unit, cum ar fi lipsa de locuinţe, dificultatea de a obţine asistenţă medicală publică şi lipsa de locuri de muncă pentru tineri. Un adevărat tribun, el a intrat în cursă luna trecută, stimulând imediat intenţiile de vot pentru partidul său, care este acum pe urmele conservatorilor şi chiar i-a depăşit în câteva sondaje.

În vârstă de 60 de ani, fostul deputat european, admirator al lui Donald Trump şi susţinător al Brexitului de o viaţă, are şanse mari să fie ales în Clacton-on-Sea, un oraş de coastă situat la est de Londra.

Rishi Sunak, care este prim-ministru de 20 de luni, i-a succedat lui Liz Truss, care a fost forţată să demisioneze după 44 de zile petrecute la Downing Street. El a depus toate eforturile pentru a-şi convinge compatrioţii să nu ofere laburiştilor un cec în alb. A anunţat reduceri de taxe şi a promis vremuri mai bune, ameninţând în acelaşi timp că va exista o creştere masivă a taxelor sub un guvern laburist. Dar a fost în zadar. Conservatorii riscă să sufere cel mai mare eşec din istoria lor. Acest discurs de campanie nu părea să mai intereseze pe nimeni. Dar Rishi Sunak, un multimilionar de origine indiană, în vârstă de 44 de ani, judecat adesea ca fiind departe de preocupările populaţiei britanice, a continuat împotriva tuturor probabilităţilor, începând marţi maratonul său electoral la ora 4 dimineaţa şi încercând să recâştige alegătorii care ezită între Reform UK şi Partidul Conservator în circumscripţiile în care votul va fi strâns. "Voi lupta pentru fiecare vot până la sfârşitul campaniei", a insistat el.

Reform UK prezintă peste 600 de candidaţi în acest an - sunt în joc în total 650 de circumscripţii electorale - şi, chiar dacă sistemul de vot uninominal favorizează cele două mari partide, Nigel Farage nu şi-a ascuns intenţiile: doreşte să elimine conservatorii epuizaţi de diviziunile interne şi să transforme partidul său în principalul partid de opoziţie, cu scopul de a câştiga alegerile generale din 2029.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.