O dezbatere televizată înaintea alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost întreruptă, marţi, când preşedintele pro-european Maia Sandu nu a participat, iar unul dintre cei doi rivali principali ai săi - Alexandr Stoianoglo - a părăsit studioul, transmite Reuters.
Maia Sandu a denunţat Rusia ca fiind una dintre cele mai mari ameninţări la adresa Moldovei şi consideră că încercarea sa de a adera la Uniunea Europeană este piatra de temelie a politicilor sale. Ea se confruntă cu 10 contracandidaţi în ceea ce a devenit o campanie din ce în ce mai aprinsă pentru scrutinul din 20 octombrie.
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susţinut de socialiştii din opoziţia pro-rusă, şi Renato Usatîi, primarul de două ori ales al oraşului Bălţi, al doilea oraş ca mărime din Moldova, s-au prezentat la dezbatere. Stoianoglo, concediat de Sandu în 2021, a plecat repede, spunând că nu are întrebări pentru contracandidatul Usatii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Mi-am amânat toate întâlnirile pentru a veni aici şi a arăta puţin respect pentru cetăţenii noştri”, a spus Stoianoglo.
”Eram gata să răspund la toate acuzaţiile pe care acest guvern şi doamna Sandu le-au aruncat asupra mea”, a adăugat el.
Usatii i-a spus prezentatorului că va rămâne pentru ”a vorbi cu oamenii”.
”Pe 20 octombrie, vom alege un nou preşedinte, permiteţi-mi să repet, un nou preşedinte. Tot ce trebuie să facem este să ne suflecăm mânecile şi să trecem la treabă”, a afirmat el.
Cel mai recent sondaj de opinie publicat săptămâna aceasta o plasează pe Maia Sandu confortabil în frunte, cu un sprijin de 36 %, faţă de 10 % pentru Stoianoglo şi 7,5 % pentru Usatîi, care spune că este în favoarea menţinerii relaţiilor bune ale Moldovei atât cu Occidentul, cât şi cu Rusia.
Alegătorii vor participa, de asemenea, la un referendum privind modificarea Constituţiei pentru a deschide calea aderării la UE a Republicii Moldova, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, şi fostă republică sovietică. Socialiştii spun că nu se opun aderării la Europa, dar denunţă plebiscitul ca fiind o manevră pentru a o ajuta pe Sandu să câştige realegerea.
Sondajul a indicat un sprijin de 63% pentru aderarea la UE în rândul alegătorilor decişi.
Sandu a refuzat să confirme în prealabil dacă va lua parte la dezbatere. Ea a declarat că nu doreşte să participe alături de candidaţi ”nevalabili”, o referire la politicienii susţinuţi de interese de afaceri sau grupuri criminale.
Stoianoglo a fost demis de Sandu pe motiv că a fost ineficient în eradicarea corupţiei endemice.
Cel mai înalt ofiţer de poliţie din Moldova a declarat săptămâna trecută că grupurile criminale cu sprijin rusesc sunt hotărâte să perturbe campania, inclusiv comploturi pentru a confisca clădiri guvernamentale.
De asemenea, el a declarat că peste 130.000 de moldoveni au fost mituiţi de o reţea gestionată de Rusia pentru a vota împotriva referendumului UE şi pentru candidaţii favorabili Rusiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.