Peste 60 de ani de dezbateri prezidenţiale americane au lăsat o lungă listă de momente marcante, de la o gafă uriaşă a lui Gerald Ford, la o vorbă bună a lui Ronald Reagan despre vârsta sa şi un Joe Biden care-i cere unui Donald Trump să tacă, relatează AFP, care prezintă câteva dintre aceste momente.
KENNEDY-NIXON, 26 septembrie 1960
Aceasta este prima dezbatere telvizată - în alb şi negru - de acest fel şi consacră rolul imaginii.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
După două mandate de vicepreşedinte al lui Dwight Eisenhower, republicanul Richard Nixon este favorit în alegeri.
Însă, în faţa a peste 66 de milioane de telespectatori, el apare palid - a refuzat să fie machiat - şi transpirând, în timp ce tânărul senator din Massachusetts John F. Kennedy este bronzat şi destins.
Când ia cuvântul, democratul priveşte sistematic în cameră, deci alegătorul, în timp ce Nixon se adresează moderatorului.
FORD-CARTER, 6 octombrie 1976
După o primă dezbatere marcată de o lungă întrerupere sonoră în direct, preşedintele republican în exerciţiu Gerald Ford comite o gafă ireparabilă în al doilea duel cu Jimmy Carter.
În toiul Războiului Rece, el dă asigurări că ”nu există o dominaţie sovietică în Europa de Est şi nu va exista niciodată sub o administraţie Ford”, în timp de URSS dispunea de trupe desfăşurate în mai multe ţări.
Şase zile i-au luat lui Gerald Ford să recunoască faptul că în Polonia se aflau divizii sovietice, subliniind că se adresa spiritului de rezistenţă al popoarelor din regiune.
REAGAN-MONDALE, 21 octombrie 1984
Preşedintele republican în exerciţiu Ronald Reagan, avea vârsta de 73 de ani când candida împotriva lui Walter Mondale, în vârstă de 56 de ani.
Însă el a transformat acest ”handicap” în atu, cu o formulă rămasă celebră.
”Nu voi transforma vârsta în subiect de campanie. Nu voi exploata, din motive politice, tinereţea şi lipsa de experienţă a adversarului meu”, spunea el.
BUSH-CLINTON-PERROT, 15 octombrie 1992
A doua dezbatere prezidenţială se desfăşoară în trei, între Ross Perot, un candidat independent, preşedintele în exerciţiu George Bush şi viitorul său succesor Bill Clinton.
O imagine avea să-l coste scump pe preşedintele Bush, care-şi priveşte ostensiv ceasul în timpul unei întrebări adresate de către public.
Ani mai târziu, avea să mărturisească faptul că detesta acest exerciţiu.
”Poate că din cauza asta mă uitam (la ceas), gândind «încă mai bine de zece minute din gunoiul ăsta»”.
OBAMA-ROMNEY, 22 octombrie 2012
Candidat împotriva preşedintelui în exerciţiu Barack Obama, Mitt Romney deplânge faptul că Marina americană (US Navy) are mai puţine nave decât în 1916.
”Ei, bine, domnule guvernator, avem şi mai puţini cai şi baionete, pentru că natura armatei noastre s-a schimbat. Avem ceea ce se numeşte portavioane, pe care aterizează avioane. Avem aceste nave care merg pe sub apă, submarinele nucleare” îl ironiza democratul, devenind viral pe Internet.
TRUMP-CLINTON, 9 octombrie 2016
A doua dezbatere în alegerile prezidenţiale americane din 2016 a rămas în anale prin virulenţăa ei.
În corzi după divulgarea unei înregistrări video în care se laudă că apucă femeile de «păsărică», Donald Trump contratacă pe plan personal evocându-l pe fostul preşedinte şi soţ al rivalei sale Bill Clinton, pe care-l acuză de faptul că a ”abuzat femei”.
El ameninţă să numească un procuror special care să desfăşoare o anchetă cu privire la candidatura lui Hillary Clinton pe tema e-mailurilor sale private pe când era secretar de Stat.
”Este cu adevărat bine ca cineva cu temperamentul lui Donald Trump să nu fie însărcinat cu legile ţării noastre”, declara ea.
”Veţi fi la închisoare”, îi replica miliardarul republican.
TRUMP-BIDEN, 29 septembrie 2020
La fel ca în 2016, prima dezbatere a alegerilor prezidenţiale din 2020 se transformă într-un haos.
Preşedintele în exerciţiu Donald Trump îl întrerupe neîncetat pe Joe Biden, care sfârşeşte prin a-i spune ”Vrei sa taci, omule?”.
Democratul îşi cataloghează adversarul drept un ”clown” sau ”canişul lui Putin”.
În mod premonitoriu, Donald Trump refuză să spună dacă va recunoaşte rezultatul alegerilor.
Neputincios să-i ţină în frâu pe cei doi candidaţi, jurnalistul de la Fox News Chris Wallace avea să-şi mărturisească ”disperarea”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...