Activista pentru climă Greta Thunberg a fost achitată vineri, la Londra, de acuzaţia de tulburare a ordinii publice, după ce un judecător a decis că poliţia nu avea dreptul de a o aresta în timpul unui protest organizat cu ocazia unei conferinţe privind petrolul şi gazele naturale care a avut loc anul trecut în capitala britanică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Greta Thunberg, care a devenit celebră la nivel mondial ca militantă ecologistă după ce a organizat proteste săptămânale în faţa Parlamentului suedez în 2018, a fost achitată de Curtea Magistraţilor din Westminster, în aplauzele şi uralele susţinătorilor din sală.

Tânăra în vârstă de 21 de ani şi alte patru persoane s-au numărat printre zecile de persoane arestate la 17 octombrie 2023 în faţa unui hotel din Londra, care găzduia lideri din industria petrolului şi gazelor naturale participanţi la Forumul pentru informaţii în energie (Energy Intelligence).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Toţi cei cinci inculpaţi au fost acuzaţi că nu au respectat un ordin al poliţiei de a-şi muta protestul într-o zonă desemnată în apropierea sediului conferinţei, o infracţiune formulată în temeiul Legii privind ordinea publică.

Însă judecătorul John Law a decis că poliţia a acţionat ilegal atunci când a impus condiţiile protestului şi că, prin urmare, Thunberg nu era obligată să se conformeze. Magistratul a arătat că poliţia ar fi putut impune protestatarilor restricţii mai limitate, iar condiţiile impuse nu au fost clare.

Law a mai spus că lui Thunberg nu i s-a acordat "nimic de genul un timp rezonabil pentru a se conforma" după ce poliţia i-a spus să-şi mute locul de protest.

Thunberg şi ceilalţi patru coinculpaţi s-au îmbrăţişat înainte de a părăsi tribunalul.

Decizia de vineri pune însă sub semnul întrebării alte procese ale celor acuzaţi că nu s-au conformat condiţiilor impuse de poliţie la demonstraţia din 17 octombrie. Procurorii, care probabil vor cere o amânare a unui proces similar care începe săptămâna viitoare, pot face apel la Înalta Curte împotriva deciziei de vineri a Curţii Magistraţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.