Un număr de 108 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a echipelor de salvamontişti au fost primite, în ultimele 24 de ore, atât prin Dispeceratul Salvamont, cât şi la 112. Reprezentanţii Salvamont spun că a fost un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave. Astfel, 76 de cazuri au fost trimise ulterior la spitale cu ambulanţele, restul fiind îndrumate la un control suplimentar.
"O nouă zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară, confruntaţi cu un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, direct sau prin Sistemul Naţional de Urgenţă SNAU 112, s-au primit 108 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a echipelor Salvamont", arată reprezentanţii Salvamont România, într-o postare pe Facebook de sâmbătă dimineaţa.
Astfel, au fost 14 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov, 13 apeluri pentru Salvamont Gorj, 10 apeluri pentru Salvamont Alba, câte 9 apeluri pentru Salvamont Lupeni şi Salvamont Maramureş, câte opt apeluri pentru Salvamont Buşteni şi Salvamont Cluj, şapte apeluri pentru Salvamont Azuga, cinci apeluri pentru Salvamont Predeal, câte patru apeluri pentru Salvamont Muntele Mic şi Salvamont Semenic, câte trei apeluri pentru Salvamont Bran şi Salvamont Mureş, câte două apeluri pentru Salvamont Sinaia şi Salvamont Bihor, câte un apel pentru Salvamont Harghita - formaţia Topliţa, Salvamont Sibiu, Salvamont Mărgău, Salvamont Săcele, Salvamont Dâmboviţa, Caraş-Severin, Mehedinţi.
Conform sursei citate, după ce salvamontiştii au acordat primul ajutor, au stabilizat victimele şi le-au transportat de la locul evenimentului, 76 dintre aceste cazuri au fost trimise la spitale cu ambulanţele SAJ, SMURD şi Salvamont. În celelalte cazuri, considerate mai uşoare, victimele au fost îndrumate către spital, pentru control suplimentar, cu maşinile aparţinătorilor.
Salvamont precizează că s-au mai primit şi 38 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre zona montană.
"Cunoscând afluxul mare de turişti către zona montană, din această perioadă a anului, structurile Salvamont şi-au dimensionat corespunzător efectivele din teren, asigurând un grad de răspuns, în timp optim, de 100% la evenimente produse, chiar şi în condiţiile acestui mare număr de accidente produs într-o singură zi", arată sursa citată.
Peste 500 de salvamontişti vor fi la datorie şi în zilele următoare, pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, în zonele alpine şi în cabinetele medicale din cele peste 90 de baze şi posturi Salvamont, având în vedere că este weekend, final de concedii şi vacanta şcolară, iar numărul turiştilor pe munte este foarte mare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.