Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Cluj au făcut, luni dimineaţă, 46 de percheziţii domiciliare, la sediile unor firme din Bucureşti şi din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Alba, Bihor, Bacău, Suceava, Covasna, Braşov, în două dosare în care investighează infracţiuni de evaziune fiscală. În una dintre speţe prejudiciul a fost calculat la 900.000 de lei, în cel de-al doilea dosar valoarea acestuia urmând a fi stabilită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
În prima cauză penală instrumentată de poliţiştii şi procurorii din Cluj sunt vizate rambursări ilegale de TVA solicitate în numele mai multor firme.
 
”Din investigaţiile derulate s-a stabilit că, în perioada ianuarie 2017 - decembrie 2022, reprezentanţii unor societăţi comerciale din judeţul Cluj şi din alte judeţe din ţară ar fi solicitat şi obţinut 21 de rambursări nelegale de TVA, în numele a 11 societăţi comerciale din România, fără ca operaţiunile comerciale înregistrate în evidenţele contabile aferente acestor rambursări să aibă la bază operaţiuni comerciale reale. De asemenea, s-a constatat că o societate comercială din Cluj-Napoca ar fi înregistrat în evidenţele contabile, în perioada 2017 – 2021, achiziţii fictive de la 5 societăţi comerciale din România, cu scopul diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj. 
 
Anchetatorii estimează, în acest dosar, un prejudiciu adus bugetului general al statului de peste 900.000 de lei şi anunţă că vor fi dispuse măsuri asiguratorii cu scopul recuperării acestuia. În cadrul anchetei există mandate de aducere pentru 7 persoane care vor fi audiate.
 
Alte două persoane vor fi duse la sediul Poliţiei pentru audieri în a doua cauză penală care vizează tot infracţiunea de evaziune fiscală.
 
”Cu privire la cea de-a doua cauză penală instrumentată, în urma cercetărilor desfăşurate a reieşit că, în perioada 2021 - aprilie 2022, o societate comercială, cu sediul profesional în municipiul Cluj-Napoca, ar fi înregistrat în evidenţele contabile achiziţii fictive de la trei societăţi comerciale din ţară, cu scopul diminuării obligaţiilor de plată către bugetul de stat”, se arată în documentul citat. 
 
În al doilea dosar nu a fost stabilită încă valoarea prejudiciului înregistrat.
 
În urma percheziţiilor au fost descoperite şi ridicate documente de evidenţă contabilă ale societăţilor implicate, telefoane mobile, laptop-uri, unităţi centrale de calculator şi dispozitive de stocare, cu privire la care există indicii că s-ar afla stocate date de interes pentru anchetele aflate în curs.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.