Primarul oraşului Flămânzi, Dan Oloeriu, şi cel al comunei Mihai Eminescu, Dumitru-Verginel Gireadă, ambele din judeţul Botoşani, au fost reţinuţi de DNA pentru 24 de ore, fiind acuzaţi de luare de mită. Dosarul vizează contracte de lucrări publice, din perioada 2023 – 2024. În dosar sunt vizaţi şi alţi oficiali, un fost primar, un viceprimar, un administrator al unei comune, dar şi secretarul general al unei organizaţii politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

DNA anunţă, marţi, reţinerea pentru 24 de ore a următorilor inculpaţi:

DUMITRU-VERGINEL GIREADĂ, primar al comunei Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (3 acte materiale),

OLOERIU DAN, primar al oraşului Flămânzi, judeţul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi

B.V.M., administrator de fapt al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită, dintre care una în formă continuată (două acte materiale).

”La data de 08 aprilie 2025, cei trei inculpaţi sunt prezentaţi Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, precizeaz DNA într-un comunicat de presă.

De asemenea, procurorii au dispus control judiciar pe cauţiune în valoare de 50.000 de euro, începând cu data de 07 aprilie 2025, pe o perioadă de 60 de zile, faţă de inculpaţii:

VOICU IONUŢ, secretar general adjunct al filialei locale a unei formaţiuni politice, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă,

IVANACHE ILIE, la data faptelor primar al comunei Ungureni, judeţul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii,

BATÎR RAREŞ, administratorul public al comunei Ungureni, judeţul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

”În vederea garantării respectării obligaţiilor şi a participării inculpaţilor la procesul penal, la data de 07 aprilie 2025, s-a instituit cauţiunea asupra unor bunuri imobile, aparţinând fiecăruia dintre cei trei inculpaţi, respectiv Voicu Ionuţ,  Ivanache Ilie şi Batîr Rareş”, precizează DNA.

De asemenea, a fost plasat sub control judiciar ŞCHIOPU NECULAI, viceprimar al comunei Coşula, judeţul Botoşani, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

”În perioada aprilie 2023 - octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind derularea şi urgentarea aprobării plăţilor aferente unor contracte de lucrări publice,  inculpatul Dumitru-Verginel Gireadă, în calitatea menţionată, ar fi pretins şi primit pentru sine şi pentru alte două persoane apropiate, cu titlu de mită, de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al societăţii comerciale care executa contractele respective în comuna Mihai Eminescu, judeţul Botoşani, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcţii, în valoare de 91.822 lei, efectuarea în mod prioritar a unor plăţi în favoarea unei firme administrate de o persoană din familie, precum şi un folos nepatrimonial reprezentat de încheierea în condiţii avantajoase a unui contract de vânzare-cumpărare aferent unui teren intravilan în valoare de 50.000 euro”, precizează procurorii.

Aceştia explică faptul că, la data de 13 august 2024, Oloeriu Dan ar fi pretins cu titlu de mită de la administratorul de fapt al societăţii comerciale care executa contractele respective în oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani, plata contravalorii unor facturi aferente unor materiale de construcţii, remiterea unor materiale de construcţii în valoare de 75.111 lei (materiale pe care le-a primit la finalul lunii august 2024), precum şi livrarea unei cantităţi de beton şi realizarea unor lucrări de excavaţii,  aferente construcţiei unui imobil personal.

”La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comuna Coşula, judeţul Botoşani, inculpatul Şchiopu Neculai, în calitatea menţionată, ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al societăţii comerciale care executa contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de contrucţii în valoare de peste 30.000 lei”, a mai transmis DNA:

Procurorii precizează că, în perioada 26 septembrie - 24 octombrie 2024, inculpatul Voicu Ionuţ ar fi pretins, în mod direct, de la inculpatul B.V.M., sume de bani neprecizate sub aspectul cuantumului, în schimbul exercitării influenţei date de ascendentul funcţiei pe care o deţine, astfel încât să determine persoanele responsabile să favorizeze societatea comercială respectivă pentru câştigarea unor licitaţii publice, pentru executarea în condiţii favorabile a contractelor aflate în derulare sau pentru deblocarea administrativă a sumelor de bani aferente lucrărilor executate.

”La data de 11 septembrie 2024, inculpaţii Batîr Rareş şi Ivanache Ilie, în calităţile menţionate, ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administratorul de fapt al unei societăţi comerciale, cu titlu de mită, un procent de 5% din valoarea unui contract de aproximativ  635.000 lei pe care societatea intenţiona să îl obţină la  licitaţia ce urma să aibă loc la data de 14 septembrie 2025. În schimb, inculpaţii Batîr Rareş şi Ivanache Ilie i-ar fi pus la dispoziţie, inculpatului B.V.M. toate datele şi criteriile de atribuire din documentaţia aferentă licitaţiei,  informaţii care nu erau destinate publicităţii, de natură a favoriza societatea administrată de acesta din urmă”, se mai arată în comunicatul de presă al DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpaţii Voicu Ionuţ, Ivanache Ilie, Batîr Rareş şi Şchiopu Neculai trebuie să respecte o serie de obligaţii între care: să se prezinte ori de câte ori sunt chemaţi la organul de urmărire penală, să nu părăsească teritoriul României fără acordul procurorilor DNA şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar.

Procurorii anticorupţie au făcut, luni, 39 de percheziţii la cinci instituţii publice, societăţi comerciale şi persoane fizice din judeţele Botoşani şi Suceava, într-un dosar privind presupuse fapte de corupţie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.