Un documentar despre luptele cu tauri al regizorului catalan Albert Serra a primit sâmbătă premiul "Concha de Oro" (Scoica de aur)", principalul premiu al Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian, în Ţara Bascilor, marcat în acest an de numeroase manifestaţii de susţinere a cinematografiei argentiniene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Aş dori să mulţumesc festivalului pentru că a selectat acest film", a declarat Albert Serra la primirea premiului, în ciuda faptului că organizaţiile pentru drepturile animalelor au militat pentru ca filmul "Tardes de soledad" (După-amiază de singurătate) să nu fie prezentat la cea de-a 72-a ediţie a festivalului.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Partidul spaniol Pacma, care militează pentru drepturile animalelor, a cerut ca filmul să fie retras din competiţie, argumentând că acesta oferă „o viziune romantică” a „unei tradiţii care implică violenţa împotriva animalelor”.

Filmul, care a fost foarte bine primit în timpul proiecţiei oficiale, îl urmăreşte pe toreadorul peruan Andrés Roca Rey pe parcursul mai multor zile de sărbătoare, din momentul în care îşi îmbracă costumul de lumini până la sfârşitul coridei, fără a ocoli problema morţii taurilor, care este filmată pe larg.

La conferinţa de presă de prezentare a filmului, regizorul catalan în vârstă de 48 de ani a declarat că filmul său „ia atitudine” în sensul că manifestă „o anumită fascinaţie pentru subiectul” luptelor cu tauri, dar că „nu renunţă la a fi un film de artă (...) care nu este în slujba unei cauze sau a altceva”, ci „în slujba cinematografiei”. 

Dezbaterea pe tema luptelor cu tauri nu cruţă Spania, unde guvernul de stânga a desfiinţat recent Premiul naţional pentru lupte cu tauri.

Scoica de argint pentru Cea mai bună regie a fost acordat ex-aequo, portughezei Laura Carreira pentru „On Falling”, despre munca dezumanizată într-un mare depozit al unei companii de comerţ electronic, şi spaniolului Pedro Martŕn Calero, pentru filmul său horror „El llanto” (Plânsul).

Este un „film argentinian, pentru că jumătate din filmări au avut loc acolo şi jumătate din distribuţie este argentiniană”, iar „premiul le aparţine”, a declarat Pedro Martin Calero.

Cinematografia argentiniană se luptă cu măsurile de austeritate ale preşedintelui Javier Milei, care au condus la paralizarea virtuală a Institutului Naţional de Film Argentinian (INCAA).

"În spatele acestei autoamăgiri în care trăiesc, a acestei aversiuni pe care o propagă, nu există libertate. Există doar o singurătate profundă. Oricât ar încerca, nu ne vor distruge, nu ne vom distruge singuri. Trăiască cinematografia argentiniană!”, a declarat actorul Pérez Biscayart, la primirea premiului pentru cel mai bun film latino-american, câştigat de "El jockey" (Jocheul) al regizorului argentinian Luis Ortega.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.