Robert Towne, scriitorul hollywoodian al cărui scenariu pentru "Chinatown" este adesea descris ca fiind cel mai bun scenariu scris vreodată, a murit la vârsta de 89 de ani, transmite AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Laureatul premiului Oscar, ale cărui credite includ, de asemenea, "The Last Detail" şi "Shampoo", precum şi primele două filme "Mission: Impossible", a decedat la domiciliul său din Los Angeles, a declarat pentru AFP publicista Carri McClure.

Towne a fost o figură marcantă a mişcării New Hollywood din anii 1970. Mai multe filme clasice au beneficiat de aportul lui Towne, în ciuda faptului că numele său nu figura pe scenariul lor.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Printre cele mai cunoscute se numără "Bonnie and Clyde" şi "The Godfather".

Primul film a apărut la începutul carierei lui Towne, când acesta începea să lucreze ca scenarist pentru filmele cu buget redus din anii 1960 de la Hollywood. Towne a fost numit "consultant creativ".

Pentru filmul "Naşul", Towne a primit o remarcă de pe scena Oscarurilor, în timp ce Francis Ford Coppola primea premiul pentru cel mai bun scenariu pentru filmul său clasic despre gangsteri.

Coppola a oferit "credit acolo unde se cuvine" pentru "scena foarte frumoasă dintre Marlon [Brando] şi Al Pacino în grădină - a fost scena lui Bob Towne".

Acest lucru l-a propulsat pe Towne pe firmamentul Noului Hollywood şi a urmat un succes remarcabil.

La apogeul său, Towne a fost nominalizat la Oscar pentru scenariu trei ani la rând la mijlocul anilor 1970, câştigând pentru "Chinatown". Filmul îl prezintă pe Jack Nicholson în rolul unui detectiv particular din anii 1930, a cărui investigaţie asupra unui soţ infidel descoperă o lume a corupţiei din Los Angeles.

Complotul său complex, dialogul ironic, dar întunecat şi temele îndrăzneţe fac ca "Chinatown" să fie considerat un scenariu perfect în şcolile de film, chiar dacă regizorul Roman Polanski a schimbat finalul în ceva mult mai terifiant decât îşi imaginase Towne.

Cariera lui Towne nu a mai atins niciodată acele înălţimi - poate o sarcină imposibilă.

Continuarea sa, "The Two Jakes" - în care Nicholson se întoarce să joace şi să regizeze - a primit recenzii mixte în 1990.

În acelaşi an, Towne a colaborat cu Tom Cruise pentru "Days of Thunder".

Perechea se va combina din nou pentru "The Firm" şi primele două filme din seria de francize "Mission: Impossible", franciza de acţiune.

Mai târziu, a fost producător consultant la serialul de televiziune "Mad Men".

"Legendarul scenarist şi regizor Robert Towne a încetat din viaţă în pace, acasă, înconjurat de familia sa iubitoare, luni, 1 iulie 2024", se arată într-un comunicat.

"Informaţii privind o ceremonie de celebrare a vieţii vor fi anunţate la o dată ulterioară. Familia Towne ar aprecia confidenţialitatea în această perioadă", se mai precizează în document.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.