Peste 350 de filme de scurt si lungmetraj din întreaga lume, grupate în 90 de proiecţii, sunt incluse anul acesta în programul Festivalului Internaţional de Animaţie Animest (4 - 13 octombrie). Timp de 10 zile, spectatorii de toate vârstele vor savura poveştile animate pe marile ecrane din Bucureşti, multe dintre ele prezentate chiar de creatorii lor, invitaţi speciali la eveniment. Programul complet şi biletele la cea de-a 19-a ediţie Animest sunt disponbile online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Trăiesc mereu emoţii foarte puternice când apare documentul cu programul ediţiei. E semnalul că am intrat pe ultima sută de metri şi începe sprintul final, trebuie cât mai repede să definitivăm tot ce a mai rămas de făcut pentru întâlnirea cu publicul şi întotdeauna sunt o mulţime de detalii. Apoi, într-o pauză, mai deschid tab-ul cu programul şi descopăr o nouă proiecţie de care uitasem şi nu îmi vine să cred că am reuşit să strângem iarăşi atâtea minunăţii în 10 zile”, a spus Filip Mănişor, directorul executiv al Animest.

Aventura urbană începe anul acesta cu „Memoir of a Snail”, câştigătorul Cristalului la Annecy, o dramă regizată de Adam Elliot, spusă cu mult umor şi autenticitate, programată la Gala de deschidere de vineri, în 4 octombrie, la Sala Luceafărul (fostul Cinema Pro).

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Cu trei premii la ediţia 2024 a Annecy (Cea mai bună muzică originală, Premiul publicului şi Premiul juriului), dar şi trofeul Un Certain Regard în cadrul Festivalului de la Cannes, vine în premieră în România la Animest.19 lungmetrajul „Flow”, în regia lui Gints Zilbalodis. Este o poveste sensibilă, pentru toate vârstele, despre supravieţuirea unei pisici şi a prietenilor ei necuvântători într-o lume post apocaliptică, spusă prin intermediul unor imagini atrăgătoare şi a personajelor încărcate de farmec şi puternice trăsături de personalitate. Filmul, distribuit în România de Bad Unicorn, va avea două proiecţii în cadrul Animest, în 5 şi 12 octombrie.

Tot de pe Croazetă, direct din competiţia oficială, şi tot în premieră în România, se vede pe marile ecrane la Animest.19, cel mai nou film al regizorului francez Michel Hazanavicius, cunoscut întregii lumi pentru autenticul lungmetraj „The Artist”, laureat cu Oscar în 2011. De data aceasta regizorul propune publicului o poveste emoţionantă în care speranţa se strecoară în mijlocul Holocaustului.

„The Most Precious of the Cargoes”, primul film animat care a intrat în competiţia pentru un Palme d’Or, o adaptare a romanului omonim semnat de Jean-Claude Grumberg, urmăreşte viaţa unui bebeluş aruncat dintr-un „tren al morţii” şi salvat de un pădurar şi soţia sa. Lungmetrajul, descris de Variety ca fiind „o pildă ce nu va putea fi uitată curând” ajunge la publicul român, în cadrul festivalului, pe 5 şi 13 octombrie.

Alte premiere naţionale care pot fi văzute la cea de-a 19-a ediţie a Animest sunt „The Glassworker” (r. Usman Riaz), una din surprizele anului în lumea animaţiei, un film pakistanez despre puterea iubirii într-o ţară divizată de război şi „Slide”, cea mai recentă animaţie a regizorului american Bill Plympton, un western plasat în anii ‘40 care are toate elementele unui clasic al genului - cowboy şi răufăcători, muzică country şi confruntări pline de tensiune.

De neratat este şi debutul în animaţie al regizorului Pablo Berger, Robot Dreams, nominalizat la Premiile Oscar din acest an, despre prietenia atipică dintre un câine şi un robot, proiecţie prezentată de art directorul Jose Luis Agreda. Tot de neratat este animaţia stop-motion despre viaţa geniului Da Vinci, regizată de Jim Capobianco şi Pierre-Luc Granjon, „Leo, the Inventor”, în prezenţa coregizorului Granjon. Aceste două filme vor avea în cadrul Animest.19 şi câte o proiecţie accesibilizată pentru persoanele cu deficienţe de auz, cu subtitrare descriptivă şi interpretare în limba semnelor române.

Programul secţiunii de lungmetraje în afara competiţiei este completat de producţia Disney|PIXAR, „Suflet / Soul” (r. Pete Docter, Kemp Powers) - o călătorie fantastică a unui profesor de gimnaziu, pasionat de jazz, care învaţă despre cum se contruieşte sufletul şi care este esenţa lui. Personajele prind viaţă prin intermediul vocilor cunoscuţilor actori de film Jamie Foxx, Tina Fey şi Graham Norton.

Fanii regizorului Jonathan Hodgson, unul dintre cele mai mari nume ale animaţiei contemporane, nu ar trebui să rateze Retrospectiva dedicată lui în cadrul festivalului, de marţi 8 octombrie, de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie. Aceasta include 12 scurtmetraje ale sale, printre care „Dogs” (1981), „Feeling My Way” (1997), „The Man with Beautiful Eyes” (2000), „Roughhouse” (2019), dar şi emoţionantul „Save the Children - Mariupol: Margarita’s Story” (2023).

În cadrul Retrospectivei Jonathan Hodgson va fi difuzat şi primul său lungmetraj, „The Trouble with Love and Sex”, realizat în 2011 pentru BBC - o incursiune în sălile de consiliere ale serviciului de asistenţă relaţională „Relate”, în timp ce clienţii se luptă cu fantezii îmbibate în şampanie şi impotenţă, cu secrete de familie sumbre şi mărturisiri şocante de infidelitate. Proiecţia va avea loc joi, 9 octombrie, de la ora 20.30, la Institutul Cervantes.

Jonathan Hodgson va susţine în cadrul festivalului un masterclass (vineri, 11 octombrie, 11.00), Drawing on Reality, în care va povesti aplicat despre procesul său creativ. El face parte şi din Juriului de Scurtmetraj şi va înmâna Trofeul Animest.19, în valoare de 2.500 de euro, oferit de ICR. De-a lungul vastei sale cariere, de peste 40 de ani, el a regizat animaţii în cele mai diverse formate, iar din 2008 este coordonatorul cursurilor de animaţie de la Universitatea Middlesex din Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.