Moştenitorii lui Prince se pregătesc să lanseze un album postum al muzicianului, primul de la moartea sa, care se dovedeşte profetic pentru Statele Unite de astăzi. Rasism, diviziuni politice, tehnologie, dezinformare: "Welcome 2 America", un album cu 12 cântece finalizat în 2010, dar păstrat din motive necunoscute în seiful cântăreţului din Paisley Park, în apropiere de Minneapolis, pare să redea tensiunile actuale sociale din SUA.
Prince descrie prin acest album pământul său drept "ţara libertăţii", la fel de mult ca cea a "sclavilor".
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Artistul a murit la 57 de ani, pe 21 aprilie 2016, în urma unei supradoze accidentale cu fentanil (analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general şi în tratamentul durerilor cronice şi severe). Patru ani mai târziu, oraşul său va fi marcat de furie şi de manifestaţii după moartea lui George Floyd.
Prince nu a fost un activist, militant pentru emanciparea persoanelor de culoare în industria muzicală. Însă, pe acest album, care va fi lansat pe 30 iulie, el "critică în mod direct condiţia Americii", explică pentru AFP Morris Hayes, care a fost mult timp directorul său muzical şi care a coprodus albumul.
Dacă albumul tratează subiecte grave, precum rasismul în "Running Game (Son of a Slave Master)" sau conflictele religioase în "Same Page, Different Book", cuprinde şi melodii dansante, precum "Hot summer" sau "Dirty Mind".
Un număr uriaş de cântece - mai mult de 8.000 - s-ar afla în seiful din Paisley Park, chiar dacă o parte au fost mutate într-un depozit mai bine climatizat la Los Angeles.
"A fost nebunesc", spune Hayes. În anii 1990, Prince i-a mărturisit că vrea să facă o pauză pentru prima dată. "El mi-a spus: "Niciodată, în cariera mea, nu a existat o săptămână în care să nu scriu un cântec sau să pun mâna pe chitară".
Soarta imensei cantităţi de muzică lăsată de Prince este un subiect sensibil, pentru că el şi-a controlat munca, imaginea şi personalitatea enigmatică atent întreţinută.
Moştenirea sa este gestionată de sora şi cei cinci fraţi şi surori vitregi. Până în prezent, au fost reeditate versiuni îmbogăţite ale albumelor de referinţă, precum şi demo-uri.
Prince nu a fost niciodată explicit faţă de ce vrea să facă cu operele inedite, dar a luat măsuri pentru a păstra arhivele pe domeniul din Paisley Park, ceea ce moştenitorii săi au interpretat drept o dorinţă de a le împărtăşi.
În 2014, întrebat ce vrea să facă cu opera sa după moarte, el a declarat pentru revista Rolling Stone: "Nu mă gândesc să dispar".
Cântăreţ, compozitor, aranjor şi instrumentist, considerat unul dintre cei mai inventivi muzicieni din epoca modernă, Prince s-a inspirat din artişti aparţinând unor genuri muzicale diferite, precum James Brown, The Beatles şi Jimi Hendrix. Printre piesele sale de succes se numără ”Little Red Corvette”, ”Let's Go Crazy”, ”When Doves Cry”, ”Cream” şi ”Get Off”.
Originar din Minneapolis, a devenit cunoscut la sfârşitul anilor 1970 cu piesa ”Wanna Be Your Lover” şi, în următoarele decenii, a cucerit publicul şi topurile muzicale cu albume precum ”1999” şi ”Purple Rain”.
Prince a câştigat şapte premii Grammy şi cele 39 de albume ale sale s-au vândut în peste 100 de milioane de copii. Artistul a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun cântec original, în 1985, cu single-ul ”Purple Rain”, de pe coloana sonoră a filmului omonim.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.