Cea de-a 12-a ediţie a BIEFF - Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti, 27 septembrie - 2 octombrie, propune în premieră o Competiţie Internaţională de Lungmetraj dedicată filmelor realizate de regizori aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj din carieră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Şapte filme care testează  limitele convenţionale ale cinema-ului concurează pentru Marele premiu BIEFF în valoare valoare de 20.000 euro, constând în servicii de post-producţie oferite de Avanpost.

Printre surprizele rezervate spectatorilor se numără titluri apreciate şi premiate de juriile marilor evenimente cinematografice.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Programul complet şi biletele la cea de-a 12-a ediţie BIEFF sunt disponibile online, pe platforma Eventbook.

Deopotrivă inovatoare din punct de vedere formal şi provocatoare din punct de vedere tematic, cele şapte titluri selecţionate de Oana Ghera, director artistic al BIEFF, şi Flavia Dima, curator asociat, propun abordări polemice asupra unor subiecte de interes contemporan, în maniere care variază de la explorări curajoase ale realităţilor înconjurătoare până la fascinante exerciţii de imaginaţie de inspiraţie supra-realistă.

În prima zi de festival, pe 27 septembrie, de la ora 21.00, la Cinema Elvire Popesco publicul poate vedea în premieră în România lungmetrajul „Super Natural”, debutul regizorului Jorge Jácome (câştigător al Marelui Premiu BIEFF pentru cel mai bun scurtmetraj în 2018). Un film descris de Cineuropa ca „o experienţă cinematografică din altă lume”, filmul a fost recompensat cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, remarcându-se prin pasajele vizuale hipnotizante care inspiră şi invită la conexiune şi la redescoperirea unui sentiment comun de apartenenţă la lume.

Pe acelaşi ecran de cinema va rula miercuri, pe 28 septembrie, de la ora 18:30, „Herbaria” - câştigător al Premiului Special al Juriului la Visions du Réel 2022, în secţiunea competiţională Burning Lights. Filmat pe peliculă de 16 mm şi folosind inserţii din arhive, filmul regizorului Leandro Listorti porneşte de la o paralelă aparte între două ramuri ale conservării moderne: cea cinematografică şi cea a florei naturale, contemplând natura efemeră comună a celor două ecosisteme. În aceeaşi seară, de la 20.30, spectatorii vor putea urmări „Neptune Frost”, un splendind musical afro-futurist, cu substrat politic. Filmul poartă semnătura rapperului Saul Williams şi a artistei Anisia Uzeyman şi a avut parte de o premieră internaţională la ediţia din 2021 a Festivalului de la Cannes.

De la ediţia din 2022 a Festivalului de Film de la Locarno, unde a fost distins cu Junior Jury Award, vine la BIEFF „Piaffe” (r. Anne Oren), o poveste despre descoperirea sexualităţii şi a sinelui spusă în cheie suprarealistă, în care o artistă foley se pregăteşte atât de intens pentru o reclamă în care trebuie să reproducă sunetele unui cal, încât corpul ei dezvoltă în mod misterios o coadă. Întreaga ei poveste va putea fi urmărită joi, pe 29 septembrie, de la ora 20.30, la Cinema Elvire Popesco.

Singură în Paris după moartea recentă a unei prietene, Audrey îşi petrece zilele fără vreo motivaţie clară sau scop precis, aşa că începe o corespondenţă video cu doi prieteni regizori. Un film sensibil şi profund personal, „A Woman Escapes” (r. Sofia Bohdanowicz, Burak Çevik, Blake Williams) se foloseşte de cinema pentru a crea conexiuni între trei singurătăţi diferite, dar complementare. O proiecţie eveniment care va rula în format 3D Anaglyph la Cinema Elvire Popesco, vineri, pe 30 septembrie, de la ora 22.30.

„Cât de ciudat şi cât de intrigant este filmul acesta!’’, nota The Guardian după premiera filmului „El Gran Movimiento” în Competiţia de la Veneţia, unde obţinea în 2021 Premiul Special al Juriului în cadrul secţiunii Orizzonti. Construit ca o captivantă simfonie a oraşului, noul film al regizorului Kiro Russo urmăreşte povestea a trei muncitori care se avântă în gălăgia şi haosul oraşului La Paz, în căutarea unui mijloc temporar de subzistenţă. Filmul va putea fi văzut  în premieră naţională la 1 octombrie, de la ora 18:30, la Cinema Elvire Popesco.

În aceeaşi seară, de la ora 20.30, spectatorii vor urmări „Human Flowers of Flesh” (r. Helena Wittmann), în care o femeie navighează alături de cinci bărbaţi pe un vas, în căutarea unor urme ascunse şi pasagere ale Legiunii Străine. Filmul s-a bucurat de o premieră internaţională în Competiţia Oficială a Festivalului de Film de la Locarno şi include un cameo neaşteptat al legendarului actor francez Denis Lavant.

Cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti este organizată de Asociaţia Culturală Manekino în parteneriat cu PRINTOR COM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.