Regizorul spaniol Pedro Almodóvar a declarat joi că a fost „emoţionat până la lacrimi” când a primit premiul de onoare al Festivalului de Film de la San Sebastian pentru întreaga sa operă, care, potrivit organizatorilor, este marcată de un „stil vizual” care este imediat recognoscibil.
„Cinema-ul mi-a dat totul”, a declarat regizorul în vârstă de 75 de ani la primirea premiului Donostia, una dintre cele mai înalte distincţii ale festivalului, care se desfăşoară în oraşul basc spaniol din 1968. „Pentru mine, cinematografia este o binecuvântare sau un blestem. Nu-mi pot imagina un alt fel de viaţă decât să scriu şi să filmez fără încetare”, a adăugat el în cadrul unei ceremonii la care a participat şi premierul spaniol Pedro Sanchez.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Premiul Donostia este una dintre puţinele distincţii care îi lipseau regizorului filmelor „Totul despre mama mea” şi „Vorbeşte cu ea”, care a obţinut, printre altele, două Oscaruri, cinci Goya, patru premii César şi Premiul Naţional al Cinematografiei Spaniole.
La începutul lunii septembrie, el a primit, de asemenea, Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia pentru primul său film în limba engleză, „The Room Next Door”, pe care îl prezintă în prezent la San Sebastian - un lungmetraj despre sinuciderea asistată, cu actriţele Julianne Moore şi Tilda Swinton.
„Am avut o carieră de 23 de filme, unele mai bune decât altele, şi toate sunt ale mele şi îmi aparţin”, ceea ce este „un privilegiu”, a declarat Almodóvar, precizând că a fost „emoţionat până la lacrimi” la conferinţa de presă organizată înaintea înmânării premiului său.
„Nu m-am gândit niciodată la problema talentului. Am crezut că am o vocaţie (...) şi că, dacă nu aş putea face filme, aş fi cea mai nefericită persoană din univers”, a adăugat regizorul la ceremonie.
Organizatorii festivalului, care se desfăşoară până sâmbătă, au declarat vara trecută că doresc să îi acorde premiul în semn de recunoaştere a „talentului artistic” şi a „stilului vizual imediat recognoscibil” al regizorului spaniol.
Opera sa, lansată în 1980 cu „Pepi, Luci, Bom and Other Girls Like Mom”, se remarcă „prin scrierea de personaje feminine” şi „abordarea îndrăzneaţă” a anumitor teme „precum universul LGTBIQ+”, au explicat ei.
Un alt premiu onorific a fost acordat în acest an actriţei americano-australiene Cate Blanchett, cealaltă faţă a afişului oficial din acest an, pentru o carieră de „peste 30 de ani, care combină cinema-ul de autor şi filmele destinate publicului larg”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.