Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice (AMPAS) a anunţat luni o modificare a regulamentului său prin care membrii săi trebuie să vizioneze toate filmele nominalizate la o categorie dacă doresc să voteze la categoria respectivă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Membrii Academiei trebuie acum să vizioneze toate filmele nominalizate în fiecare categorie pentru a putea vota în runda finală a Oscarurilor", a explicat aceasta într-un comunicat.

Această nouă regulă se va aplica pentru următoarea ediţie a Oscarurilor, a cărei 98-a ceremonie este programată pentru 15 martie 2026.

Anterior, pentru a vota, alegătorii trebuiau doar să certifice pe propria răspundere că au văzut filmele. Dar, în practică, unii dintre ei alegeau dintre nominalizaţii la o categorie fără să le fi văzut.

Numai pentru Oscarul pentru Cel mai bun film, care are zece nominalizări, în fiecare an, studiourile aflate în cursă fac tot posibilul în timpul campaniei lor, organizând numeroase evenimente (festivaluri, proiecţii private sau publice, însoţite uneori de sesiuni de întrebări şi răspunsuri cu vedetele etc.) pentru a se asigura că alegătorii au văzut într-adevăr lungmetrajele.

Academia nu a precizat cum intenţionează să verifice dacă membrii săi au văzut toate filmele nominalizate într-o categorie.

Dar, potrivit The Hollywood Reporter, Academia va putea urmări vizionarea filmelor de fiecare membru prin intermediul platformei de streaming pe care o rezervă membrilor săi.

Cei care au văzut un film în altă parte decât pe această platformă, la un festival sau la o proiecţie de exemplu, vor trebui „să completeze un formular indicând când şi unde au văzut filmul”, asigură THR.

Academia a anunţat luni şi alte modificări ale regulilor sale. Una dintre acestea se referă la utilizarea inteligenţei artificiale, după ce utilizarea acesteia pentru filmele "The Brutalist" şi "Emilia Pérez" a provocat dezbateri la Oscarurile din 2025.

Noile reguli stipulează că utilizarea acestei tehnologii nu este descalificatoare pentru un film.

"În ceea ce priveşte inteligenţa artificială generativă şi alte instrumente digitale utilizate în realizarea filmului, aceste instrumente nu ajută şi nici nu dăunează şanselor de a obţine o nominalizare", explică comunicatul. "Academia şi fiecare ramură vor judeca performanţa ţinând cont de locul ocupat de om în centrul creaţiei atunci când vor alege filmul premiat".

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.