"Emilia Perez", în regia lui Jacques Audiard, care a câştigat la Festivalul de Film de la Cannes atât Premiul Juriului, cât şi Premiul pentru interpretare feminină, acordat întregului colectiv feminin, "The Substance" (regia: Coralie Fargeat), câştigător al Premiului pentru scenariu, "Megalopolis" (regia: Francis Ford Coppola), "Parthenope" (regia: Paolo Sorrentino), "Marcello Mio" (regia: Christophe Honoré) şi "Everybody Loves Touda" (regia: Nabil Ayouch) vor fi distribuite în cinematografele din România de Independenţa Film.
"Emilia Perez", o producţie inedită regizată de Jacques Audiard, cu Selena Gomez, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón şi Adriana Paz, îmbină elemente de thriller cu musical pentru a spune povestea unui lider de cartel mexican, Manitas. El decide să îşi schimbe sexul pentru a scăpa de viaţa periculoasă din sânul mafiei şi a deveni femeia care a visat mereu să fie. Cu un scenariu scris de Audiard şi colaboratorul său constant, Thomas Bidegain, Emilia Perez vorbeşte nu doar despre transformarea fizică, cât şi despre implicaţiile emoţionale şi sociale ale acesteia, în timp ce oferă o experienţă cinematografică îndrăzneaţă şi impresionantă.
Filmul a adus Premiul pentru interpretare feminină celor patru actriţe - Selena Gomez, Zoe Saldana, Karla Sofía Gascón, Adriana Paz - şi este şi câştigătorul Premiului Juriului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"The Substance", regizat de Coralie Fargeat, câştigător al Premiului pentru scenariu, este un body horror cu Demi Moore în rolul principal, interpretând-o pe Elizabeth Sparkle, o actriţă aflată în declin, care apelează la o substanţă revoluţionară capabilă să-i regenereze celulele şi să-i redea tinereţea. Margaret Qualley joacă rolul lui Sue, o versiune mai tânără şi mai vibrantă a lui Elizabeth, creată de substanţă, ceea ce duce la existenţa duală a celor două femei, alternând săptămânal. Filmul abordează teme precum îmbătrânirea, imaginea de sine şi obsesia pentru tinereţe şi frumuseţe din industria divertismentului. Criticii au lăudat performanţa lui Demi Moore, subliniind modul în care filmul utilizează experienţele ei reale cu ageismul din Hollywood pentru a îmbogăţi povestea.
"Megalopolis", filmul lui Francis Ford Coppola, cu Adam Driver, Giancarlo Esposito, Shia LaBeouf, Audrey Plaza, Nathalie Emmanuel şi John Voight, este un lungmetraj SF de proporţii gigantice, în care autorul a investit 120 de milioane de dolari din propriul buzunar pentru producţie, iar director de imagine este românul Mihai Mălaimare Jr. Proiectul ambiţios al lui Coppola, la care a început filmările în 2001, oprite ca urmare a atacului din 11 septembrie şi reluate 20 de ani mai târziu, are acţiunea setată într-o lume distopică, intitutală New Rome, aflată pe punctul de a se prăbuşi. Despre mesajul filmului său, regizorul a declarat la finalul premierei de la Cannes: "Cel mai frumos cuvânt pe care îl avem în orice limbă este esperanza. Speranţă. Şi dedic filmul acestui lucru. Speranţei. Şi copiilor. Faceţi o lume pentru copii".
"Parthenope", filmul lui Paolo Sorrentino, este un omagiu adus oraşului natal al regizorului, Napoli, şi prezintă povestea unei tinere, Parthenope, de la naşterea ei, în 1950, până la maturitate, surprinzându-i transformările personale şi profesionale. Frumuseţea, dorinţa şi identitatea sunt câteva dintre temele abordate de Sorrentino, folosind cadre cinematografice superbe ale oraşului Napoli şi ale insulei Capri, precum şi o coloană sonoră semnată de Lele Marchitelli, cu care a colaborat şi pentru "La grande bellezza" sau miniseriile "The New Pope" şi "The Young Pope".
"Marcello Mio", scris şi regizat de Christophe Honoré, îmbină comedia şi introspecţia, plimbând publicul prin viaţa şi identitatea actriţei Chiara Mastroianni, fiica legendelor cinematografice Catherine Deneuve şi Marcello Mastroianni, într-o poveste meta şi plină de umor. Chiara Mastroianni joacă o versiune a sa care, în încercarea de a se reconecta cu moştenirea tatălui ei, începe să se îmbrace şi să se comporte ca Marcello Mastroianni. Această alegere provoacă reacţii diverse din partea celor din jur, inclusiv din partea mamei sale, interpretată de Catherine Deneuve. Filmul a fost lăudat pentru modul în care tratează teme precum moştenirea familială, rolurile de gen şi complexitatea relaţiilor mamă-fiică şi este considerat un tribut tandru şi amuzant adus cinematografiei şi actorilor.
"Everybody Loves Touda", regizat de cineastul franco-marocan Nabil Ayouch, urmăreşte povestea lui Touda, interpretată de Nisrin Erradi, o femeie dintr-un sat mic din Munţii Atlas, care visează să devină Sheikha, o interpretă tradiţională marocană. Pentru a-şi îndeplini visul şi pentru a oferi o viaţă mai bună fiului ei de 9 ani, Yassine, care este surdo-mut, Touda se mută la Casablanca. Filmul explorează temele patriarhatului şi sexismului, evidenţiind dificultăţile pe care le întâmpină Touda într-o societate dominată de bărbaţi. Performanţa electrizantă a lui Nisrin Erradi adaugă energie fiecărei scene în care cântă, oferind filmului o notă de vitalitate şi autenticitate.
Filmele vor avea premiera în cinematografele din România în cursul acestui an, distribuite de Independenţa Film.
Independenţa Film activează în România din 1997 şi promovează filme independente de referinţă, de nişă, de autor sau câştigătoare ale unor premii internaţionale prestigioase. În cei 27 de ani de existenţă, Independenţa Film a adus în cinematografele din România 17 filme care au câştigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes, dar şi filme câştigătoare ale altor premii la Cannes, sau la festivalurile de la Veneţia şi Berlin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.