Jonny Greenwood de la Radiohead, care va concerta în 17 iunie la Arenele Romane din Bucureşti cu trupa The Smile, şi-a apărat colaborarea cu artistul israelian Dudu Tassa, pe fondul criticilor venite din partea activiştilor pro-Palestina, calificând reacţia lor drept "neprogresistă", potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Greenwood, un compozitor şi muzician care cântă şi în grupul The Smile, un grup derivat al trupei Radiohead, colaborează cu Tassa din 2008. Anul trecut, Greenwood şi Tassa au lansat un album intitulat "Jarak Qaribak", o compilaţie de cântece de dragoste în limba arabă cu artişti din întregul Orient Mijlociu.

Cei doi au susţinut un spectacol live la Tel Aviv în 26 mai, la o zi după ce Greenwood a participat la proteste care cereau eliberarea ostaticilor din Gaza şi noi alegeri în Israel, potrivit Jerusalem Post.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

La scurt timp după spectacol, mişcarea pro-Palestina Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) a emis o declaraţie în care îl acuză pe Greenwood de "artwashing genocide".

"Palestinienii condamnă fără echivoc ruşinoasa artwashing a lui Jonny Greenwood cu privire la genocidul israelian", se arată în declaraţie. "Facem apel la o presiune paşnică şi creativă asupra trupei sale Radiohead pentru a se distanţa în mod convingător de această complicitate flagrantă la crima crimelor, sau pentru a se confrunta cu măsuri populare".

Marţi, Greenwood a răspuns cu propria declaraţie publicată pe conturile sale de socializare.

"Cred că un proiect artistic care combină muzicieni arabi şi evrei merită", a scris el. "Şi unul care aminteşte tuturor că rădăcinile culturale evreieşti din ţări precum Irak şi Yemen datează de mii de ani, este, de asemenea, important". 

Greenwood a criticat ceea ce a văzut ca fiind "reducerea la tăcere a acestui - sau a oricărui - efort artistic făcut de evreii israelieni" de către "cei care încearcă să ne închidă sau care încearcă acum să atribuie o motivaţie ulterioară sinistră existenţei trupei".

"Nicio artă nu este la fel de "importantă" ca oprirea tuturor morţilor şi suferinţelor din jurul nostru", a spus el. "Cum ar putea fi? Dar a nu face nimic pare a fi o opţiune mai rea. Iar reducerea la tăcere a artiştilor israelieni pentru că s-au născut evrei în Israel nu pare a fi o modalitate de a ajunge la o înţelegere între cele două părţi ale acestui conflict aparent nesfârşit". 

Greenwood este căsătorit cu artista vizuală israeliană Sharona Katan, care şi-a arătat sprijinul pentru campania militară a Israelului. Nepotul cuplului a fost ucis anul acesta în timp ce servea în Forţele de Apărare israeliene.

Radiohead are o lungă istorie cu Israelul. Melodia lor "Creep" a devenit un succes la radioul israelian după ce iniţial nu a reuşit să se impună în altă parte, iar trupa a continuat să cânte în această ţară pe tot parcursul carierei, în ciuda protestelor fanilor şi activiştilor.

În urma criticilor larg răspândite cu privire la spectacolul lor din 2017 din Israel, Thom Yorke, solistul Radiohead, a declarat că trupa nu susţine mişcarea BDS, deşi ulterior a precizat că "a cânta într-o ţară nu înseamnă că îi susţine guvernul".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.