Mormântul din Père-Lachaise al cântăreţului Jim Morrison, solistul trupei The Doors care a murit pe 3 iulie 1971, la Paris, rămâne una dintre principalele atracţii ale cimitirului. Muzicianului i-a plăcut să se plimbe pe aleile umbroase cu pietre neregulate din Père-Lachaise, să-l viziteze pe Oscar Wilde, citind din Rimbaud şi Verlaine. Sâmbătă se împlinesc 50 de ani de la moartea lui Morrison, înmormântat aici, sectorul 6, rândul 2, aleea 5.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pe 7 iulie 1971, erau doar cinci persoane, între care cineasta Agnès Varda, apropiată a cântăreţului, care au asistat în înhumarea sa. Mormântul lui Morrison a devenit de-a lungul anilor unul dintre cele mai vizitate din Père-Lachaise.

Ca în fiecare an la această dată, vin aici mulţi fani, dar şi "echipe de supraveghere", spune Sylvain École, şeful serviciului cimitirelor pariziene. Căci mormântul lui Jim Morrison atrage "oameni cu idei bizare". 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

De-a lungul anilor a fost nevoie să fie şterse graffiti-urile de pe mormânt şi de pe cele vecine, să fie protejat un copac de guma de mestecat care era lipită şi instalate bariere pentru a evita ca vizitatorii să se aşeze pe mormânt sau să depună sticle şi alte ofrande. Fanii se consolează punând acum lacăte pe balustradele metalice. 

Jim Morrison stârneşte astfel de reacţii, din mai multe motive. Vârsta sa tânără - face parte din celebrul "club" al starurilor rock care au murit la 27 de ani - reputaţia, frumuseţea de asemenea, au contribuit la creearea mitului. Mai ales că adevăratele circumstanţe ale morţii sale la 3 iulie 1971 rămân neclare. Există chiar mai multe versiuni. 

Potrivit versiunii oficiale, Jim Morrison a murit în propria cadă, în urma unui infarct. Cu toate acestea, pe faţadă, pe o hârtie este mesajul "Jim Morrison nu a murit aici". 

Jurnalistul şi scriitorul Sam Bernett afirmă în cărţile sale că simbolul muzicii rock a murit din cauza unei supradoze în toaletele unui club din Paris, "Rock'n'Roll Circus", la care era manager. "Chipul său era gri, ochii închişi, avea sânge sub nas, o spumă albicioasă în jurul gurii", scrie el în "Jim Morrison, la vérité" (editura Rocher).

Cântăreaţa Marianne Faithfull asigură într-un interviu pentru Mojo că Jean de Breteuil, dealer al starurilor şi prieten în epocă, este cel care i-a furnizat o doză fatală. 

Morrison se afla la Paris după ce a ajuns pe 17 martie 1971 pentru a fi cu partenera sa, Pamela Courson, cunoscută consumatoare de droguri. Fugind din Statele Unite şi de un proces pentru "comportament indecent" şi "beţie în public", el a locuit mai întâi la Hotelul George V, apoi într-un apartament de pe strada Beautreillis 17, în cartierul Le Marais. După ce a părăsit The Doors, el s-a dedicat scrisului.

Este îngropat la Père-Lachaise nu doar pentru că aprecia locul, ci şi pentru că a-i fi repatriate rămăşiţele în ţara natală ar fi fost "contrar cu starea de spirit în care se afla". Pamela Courson a decis să fie înmormântat acolo, pentru că artistul nu se înţelegea cu familia şi formaţia sa. Locul a fost ales departe, nu la marginea aleii, ci în înconjurat de alte morminte, mai puţin accesibil. Ceea ce face ca admiratorii săi să ajungă cu greu aici. 

Pe mormânt este un simplu bloc de granit, o inscripţie în greaca veche care intrigă. Ea înseamnă "Eşti credincios demonilor tăi" sau "Eşti acolo din cauza demonilor tăi". Tatăl lui Jim Morrison, un ofiţer de Marină, cu care cântăreţul nu se înţelegea, este cel care a pus inscripţia. 

Dacă moartea lui Morrison este înconjurată de mister, şi existenţa post-mortem este însoţită de zvonuri. Principala, că mormântul este gol. "Este acolo!", asigură Sylvain École, destul de amuzat de această legendă urbană. 

Pentru fostul ghid Alain Bauer, "tinerii nu-l mai cunoscpe Jim Morrison. A devenit o legendă. Se ştie legenda, nu şi personajul sau opera sa". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.