Formaţia U2 a adus un omagiu victimelor din „duminica însângerată”, masacru în urma căruia au murit 14 persoane acum 50 de ani, publicând pe reţelele de socializare o versiune acustică a celebrei melodii „Sunday Bloody Sunday”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Irlandezul Bono şi chitaristul The Edge au apărut în alb şi negru. Cu un mesaj sobru la început „30 ianuarie 2022 - Cu dragoste, Bono & Edge”, videoclipul se încheie cu imagini puternice din acea perioadă. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Imaginile îl arată pe părintele Edward Daly care flutură o batistă albă pătată de sânge pentru a deschide drumul pentru John Duddy purtat în braţe de oameni. Boxerul în vârstă de 17 ani, care nu a supravieţuit, este considerat primul mort din acea duminică.

Împreună cu familiile victimelor, sute de persoane au manifestat, duminică, pe străzile din Derry - republicanii preferă denumirea Londonderry - pentru a comemora 50 de ani de la acest masacru.

La 30 ianuarie 1972 a avut loc unul dintre cele mai sumbre episoade ale războiului civil din Irlanda de Nord. Paraşutişti britanici au deschis focul asupra unei manifestaţii paşnice a militanţilor catolici la Derry. Au murit atunci 14 oameni, scrie Le Figaro. 

Acea „duminică însângerată” îi va inspira pe artiştii britanici precum John Lennon, Paul McCartney, dar şi pe emblematicul grup rock U2. Regizorul britanic Paul Greengrass va reveni şi el asupra acestui masacru istoric în filmul „Bloody Sunday”, lansat în 2002.

În urma evenimentelor, John Lennon, membru fondator al The Beatles, a lansat în iunie 1972 dublul său album „Some Time in New York City” în care apare pe partea a doua melodia „Sunday Bloody Sunday”, scris împreună cu soţia sa Yoko Ono.

Paul McCartney, pe atunci membru al fomaţiei Wings, a scris „Give Ireland Back to the Irish” la patru săptămâni de la masacru. Considerată prea controversată, melodia a fost interzisă în Anglia în 1972. 

Zece ani mai târziu, în 1982, formaţia U2 a compus „Sunday Bloody Sunday”, una dintre cele mai cunoscute melodii ale lor. Creată de The Edge, chitaristul formaţiei, şi reelaborată de Bono, prima melodie a albumului „War” a adus un omagiu victimelor dramei prezente la marşul Asociaţiei nord-irlandeze pentru drepturile civice care cerea pace între protestanţi şi catolici. 

Totuşi, la lansare, cântecul angajat a fost primit cu reţinere, U2 fiind considerată prea apropiată de IRA. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.