Ceremonia Globurile de Aur a revenit la televiziune, marţi, regizorul Steven Spielberg fiind aclamat, alături de nume importante de la Hollywood prezente în sala de la Beverly Hilton Hotel, în ciuda scandalurilor care au afectat imaginea acestor trofee.
Cineastul american a primit Globul de Aur pentru cel mai bun regizor cu filmul său "The Fabelmans", care a primit şi premiul pentru "cel mai bun film dramă".
La categoria tragicomedie, filmul irlandez "The Bansheen of Inisherin" a fost câştigător. Filmul, care spune povestea finalului abrupt al unei prietenii pe o insulă imaginară în anii 1920, a fost recompensat cu trei trofee, între care cel pentur cea mai bună comedie şi cel mai bun actor pentru Colin Farrell.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Inspirat din copilăria lui Spielberg, "The Fabelmans" are în prim plan un tânăr evreu amercian care visează să facă filme în anii 1960, în timp ce relaţia părinţilor lui se destramă.
A look at this year's Golden Globe WINNER for Best Picture - Drama, @thefabelmans! What a FANTASTIC film #GoldenGlobes pic.twitter.com/HAnoMQULT9
— Golden Globe Awards (@goldenglobes) January 11, 2023
Pe scenă, regizorul a explicat că nu a avut "niciodată curajul de a da piept cu această istorie". Povestea lui personală apare fragmentat în unele dintre filmele sale precum „E.T.”. sau „Întâlnire de gradul trei”. Dar regizorul, care şi-a pierdut tatăl în 2020 şi mama în 2017, a aşteptat în sfârşit până la 75 de ani pentru a-şi aduce cu adevărat copilăria pe ecran.
Globurile de Aur, care au fost boicotate anul trecut, au încercat să întoarcă pagina după acuzaţii de rasism, sexism şi corupţie care vizează Asociaţia Presei Străine de la Hollywood (HFPA), cea care acordă premiile şi care nu includea niciun membru de culoare în 2021.
După ceremonia de anul trecut care nu a fost transmisă la televizor, postul american NBC a acceptat anul acesta să reia difuzarea ca urmare a unor reforme făcute de HFPA.
Absenţi de marcă
La fel ca premiile, atenţia s-a concentrat astfel pe prezenţa sau nu a vedetelor invitate, pentru a analiza dacă Hollywood-ul este pregătit să acorde o revenire la Globurile de Aur.
Numeroase staruri au răspuns pozitiv invitaţiei. Regizorii James Cameron, nominalizat pentru a doua parte a filmului "Avatar", şi Guillermo del Toro, care a câştigat premiul pentur cel mai bun film de animaţie pentru "Pinnochio", au păşit pe covorul roşu. La fel şi actorul Brad Pitt sau cântăreaţa Rihanna.
Dar au fost şi absenţi de marcă. Cate Blanchett, recompensată cu trofeul la categoria "cea mai bună actriţă într-un film dramă" cu rolul din "Tar", nu a fost prezentă să-şi ridice premiul.
Alţi câştigători preucm Kevin Costner ("Yellowstone"), Zendaya ("Euphoria") şi Amanda Seyfried ("The Dropout") au fost de asemenea absenţi. De asemenea, Tom Cruise, producătorul blockbusterului "Top Gun: Maverick", care a restituit cele trei Globuri de Aur în 2021 în semn de protest, sau actorul Brendan Fraser, nominalizat pentru "The Whale".
În schimb, Austin Butler a fost încântat să urce pe scenă pentru a accepta premiul la categoria "cel mai bun actor într-un film dramă", după ce l-a interpretat strălucit pe Elvis Presley în filmul biografic "Elvis".
"Ai fost un simbol şi un rebel şi te iubesc atât de mult", a declarat actorul american despre marele cântăreţ.
În ceea ce priveşte actorii, în afată de Colin Farrell, Michelle Yeoh a fost aleasă "cea mai bună actriţă" pentru interpretarea unei proprietare de spălătorie într-un univers paralel din "Everything Everywhere All At Once". Producţia a mia primit un premiu prin actorul vietnamez Ke Huy Quan, pentru rol secundar.
Globurile de Aur nu au fost ocolite de "înţepături" din partea prezentatorilor, comediantul Jerrod Carmichael, gazda ceremoniei, ironizând lipsa de diversitate din partea HFPA. "Vreau să vă spun de ce sunt aici. Sunt aici pentru că sunt de culoare", a spus el, autocaracterizându-se "chipul negru al unei organizaţii albe sub asediu".
Confruntată cu scandalurile, Asociaţia Presei Străine de la Hollywood - HFPA a inclus noi votanţi pentru Globurile de Aur, 103 participanţi - care nu sunt membri cu drepturi depline ai asociaţiei - inclusiv multe femei şi persoane din minorităţi etnice.
Reforme apărate de unii dintre invitaţi.
„Cred că ar trebui să aplaudăm faptul că o organizaţie face schimbări atât de radicale”, a declarat pentru AFP regizorul filmului „Avatar” James Cameron.
Rămâne de văzut dacă acest lucru va fi suficient pentru ca Globurile de Aur să-şi recapete influenţa anterioară. În trecut, un succes la această ceremonie era un indicator valoros pentru premiile Oscar.
Dar puterea lor de influenţă pare acum a fi permanent diminuată, potrivit presei de specialitate. Anul acesta, chiar studiourile au renunţat în cea mai mare parte la somptuoasele lor after-party-uri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...