Ghidul Michelin, adevărată biblie a gastronomiei, dezvăluie luni ediţia 2020 pentru Franţa, dând emoţii bucătarilor după recentele retrogradări care au stârnit polemici, în special cea a restaurantului lui Paul Bocuse, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Nu există alte localuri de trei stele din 2019" care să fie în vizor în 2020, a anunţat pentru AFP patronul ghidului Gwendal Poullennec, la câteva zile după retrogradarea faimosului restaurant al lui Paul Bocuse, "papa" gastronomiei franceze căruia i-a fost retrasă o stea din cele trei deţinute timp de 50 de ani. 

Ghidul roşu, care consturieşte şi dărâmă reputaţii în lumea gastronomiei, a provocat un cutremur prin această decizie, unii vâzând în asta o fabrică de "tăiat capete". 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Ghidul tocmai s-a sinucis", a reacţionat criticul Périco Légasse de la revista Marianne, denunţând "o lovitură de comunicare".

Este ca o a doua înmormântare pentru "Monsieur Paul", porecla celebrului chef francez decedat în 2018, a afirmat criticul François-Régis Gaudry (radio France Inter).

Gwendal Poullennec nu încetează să amintească că stelele nu se moştenesc, ci "se câştigă în fiecare an" pe merit. 

"Evident că înţelegem emoţia pe care o poate stârni pierderea unei stele, dar nu există tratament preferenţial. Toate localurile sunt evaluate în fiecare an sub anonimat de inspectorii noştri", a insistat el. "Indiferent că eşti un bucătar emblematic sau un tânăr chef care riscă să deschidă un restaurant îndatorându-se". 

Criteriile după care se ghidează inspectorii sunt "alegerea produselor, abilitatea în bucătărie, armonia savorilor, personalitatea chefului care prezintă o masă unică şi, în final, constanţa" de-a lungul anului, potrivit lui Poullennec. 

În aproape un an, ghidul s-a evidenţiat prin retrogradarea mai multor localuri cu reputaţie: miticul Auberge de l'Ill în Alsacia (nord-est), care deţinea trei stele de 51 de ani, Astrance al lui Pascal Barbot la Paris, după 11 ani aflat în vârf, şi La Maison des bois - Marc Veyrat în Alpii francezi.

Alţi bucătari nu au suportat presiunea palmaresului, acesta fiind cel mai extrem caz, al lui Bernard Loiseau care s-a sinucis în 2003, în parte atribuit criticii gastronomice.               

Celebrul "Ghid Roşu" a fost creat în 1900 de fraţii André şi Edouard Michelin, inventatori de anvelope: mai puţin de 3.000 de automobile circulau atunci în Franţa iar cei doi au decis să pună la dispoziţia şoferilor un document care să-i ajute în călătorii, cu adrese ale mecanicilor şi hotelurilor. 

Prima ediţie a almanahului a fost editată în 35.000 de exemplare. "Această lucrare a apărut la început de secol şi va dura cât el", era scrie în Prefaţă. 

În 1904, a fost lansat primul ghid în afara ţării, în Belgia. În 2005, Michelin apare pentru prima dată la New York, iar în 2007 la San Francisco, apoi Las Vegas şi Los Angeles. Primul ghid în Asia a apărut la Tokyo în 2008. Michelin a lansat pentru China o ediţie la Hong Kong şi Macao în 2008. Shanghai, Singapore, Taiwan, Seul şi Bangkok au ghidul lor. 

În prezent, ghidul clasează 20.000 de restaurante în toată lumea. 

Într-un secol, ediţia franceză s-a vândut în 30 de milioane de exemplare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.